Cześć,
Pojawił się u mnie taki problem. Miesiąc temu odpalam auto, jadę ,chcę przyspieszyć wbity był 4/5 bieg, wciskam pedał gazu, i nagle kontrolka silnika, drganie szarpanie. Myślę, oho, nie dociskaj, odpuściłem pedał - doczołgałem się na 4/5 biegu do autostrady, próbowałem się rozpędzić, kontrolka migała, rozpędzony autostradą, po pewnej chwili zgasło, i wszystko OK. Wizyt ASO, wypadanie zapłonu, u nich nie wystąpiło, zostawić auto na noc rano sprawdzimy, wróciłem do domu. Swoje OBD i wypadania zapłonu 2 i 4 cylinder.
Przedwczoraj sytuacja, analogiczna, tylko drastyczniejsza - filmik poniżej. Doczołgałem się do parkingu, zgasiłem auto, uruchomiłem, i jak ręką odjął. Od dwóch dni jeżdżę w trybie S (tam przełożenia uważam, że za bardzo ciągną te obroty do 3 tys.) przy D, no to wiadomo jak jest (skrzyni pewniej przydałoby się nowy program.).
https://youtube.com/shorts/ctrhoLNxvI0?feature=share
Jutro inne ASO do weryfikacji. Liczę, że sprawdzą więcej.... Jak powiedzą to samo, to jadę na niezależny serwis we Wro, żeby sprawdzili. Bo najgorsze co być to to malejące zaufanie do auta :/ .
Przebieg 68k, auto 2022 rok jeszcze na gwarancji (1.5 TSI DSG) - kurcze, no mało. Oleje co 15k (filtry itp.). Przy 60k świece w ASO i serwis. Poza tym OK. Łączy mi się to z wymianą świec - bo przed wymianą zero problemów.
Czy jakieś pomysły może macie? Na przyczynę wypadania zapłonów to całą litania jest (cewki, świece, wtryski, dolot, nagar itp., jakiś czujnik).
Pozdrawiam i z góry dzięki za wskazówki.
Wypadanie zapłonu
-
langolier
- Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki
Re: Wypadanie zapłonu
Powiem Ci tak: nie to auto i nie ten silnik ale efekt identyczny, powód: pęknięty izolator świecy.
Miałem z tym bardzo długo problem: jeździłem, badałem OBD2 parametry "na żywo" i do głowy mi nie przychodził problem ze świecami, ponieważ auto było użytkowane cały czas w mieście i wyszedł problem dopiero po wyjeździe na autostradę, kiedy było z pół roku po wymianie świec.
Nawet po wykręceniu nie mogłem uwierzyć, że to świeca dopóki nie przejechałem palcem i pojawiła się brudna krecha na izolatorze.
Miałem z tym bardzo długo problem: jeździłem, badałem OBD2 parametry "na żywo" i do głowy mi nie przychodził problem ze świecami, ponieważ auto było użytkowane cały czas w mieście i wyszedł problem dopiero po wyjeździe na autostradę, kiedy było z pół roku po wymianie świec.
Nawet po wykręceniu nie mogłem uwierzyć, że to świeca dopóki nie przejechałem palcem i pojawiła się brudna krecha na izolatorze.
Bardzo ci dziękuje. U mnie świece były przy 58k wymieniane w ASO, z pakietu przeglądów. Wiem, że ASO ASO nie równe, a momentami omijać szerokim łukiem, mam nadzieję, że są OEMowe te świece. Może gdzieś tutaj coś źle się zrobiło, za duża siła dokręcenia. Dzięki za taką wskazówkę, przekażę info w kolejnym ASO może ich nakieruje na to, żeby te świecie wzięli w łapy. Poprzednie ASO z września, powiedzieli to OK to OK, nie wiem jak czy zaglądali, czy jakiś test świec. Będę informował.
Tutaj okazało się dziś, że wymieniona została odma (uszkodzona membrana), i aktualizacja softu. Poprzednie ASO nawet tego nie zrobiło. Póki co z podejścia jestem zadowolony. Jeździmy dalej
.