Brak połączenia modułu OCU

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2022-)
smykowaty
Samochód: Karoq 1.5 TSI Sportline

Post autor: smykowaty »

Dzień dobry.
Może szanowne grono spotkało się już z takim tematem.
Mianowicie Karoq Sportline 1.5 z maja tego roku.
Małżonka użytkuje go codziennie. Ja mam konto jako drugi użytkownik.
Nagle koło 28 lipca zonie wyskakuje komunikat w aucie: dawno cie tu nie było - zaloguj się ponownie. Ikona globusa u góry na wyświetlaczu szara- nieaktywna. I to okno logowania jest cały czas!
Wyczytałem w necie: miękki reset radia- nie pomógł. No to wyjąłem bezpiecznik ze skrzynki na 10 minut.
Po tym zabiegu -pomogło.
Ale minęły 2 dni i to samo: szary globus…. Przeczytałem że połączenie z SOS może pomoc resetować ten problem. To zadzwonilem i rozłączyłem się po chwili. Pomogło. Znów na 1 dzień….
Będąc obok serwisu skody żona podjechała do nich i jeden znawca przywrócił radio do ustawień fabrycznych. Więc podróż do domu po drugi kluczyk i ustawianie…. Działa.
Wracam z pracy po godzinie 16 w tym dniu (żona była w skodzie około 12) więc idę do auta z kluczykiem coby se dodać konto…..
ikona globusa szara i nie mogę się zalogować na swoje dane….

Ludziki pomóżcie. Przecież nie będę jak wariat w 2 miesięcznym aucie co 3 dni wyjmował bezpieczniki!

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

wulkan
Samochód: Skoda Karoq 2.0 TDI

Re: Brak połączenia modułu OCU

Post autor: wulkan »

Cześć.

Miałem podobnie i czasem problem powraca. Skończyło się serwisem w ASO ale nie do końca jestem pewien czy to zrobili jak należy, no ale po kolei:
Ja napisałem do Skoda Support bezpośrednio z poziomu aplikacji (Dział Wsparcia Usług Cyfrowych ŠKODA).
No i była dłuższa korespondencja.

Procedura jest taka:
1. Najpierw trzeba zmienić ustawienia prywatności na Maksymalną Prywatność, a po minucie o zmianę z powrotem na: Udostępnij Moją Lokalizację.
2. Dodatkowo w samochodzie trzeba wykonać resetu system multimedialnego poprzez przytrzymanie przycisku zasilania (ON/OFF) przez około 15 sekund, aż na ekranie pojawi się logo Škoda.

No i później w różnych dniach kombinowałem to co wyżej w różnych kolejnościach ale nie było komunikacji ponad tydzień, napisałem po raz kolejny (na każdy e-mail odpowiadali całkiem sprawnie i starali się pomóc).
Kazali umówić się do serwisu i wskazać im adres/datę/godzinę, że niby zadzwonią i poinstruują serwis co i jak...
Cytuję: "Następnie przekażemy sprawę Importerowi ŠKODA w Pańskim kraju, który poinstruuje serwisantów w wybranym przez Pana ASO, zgodnie z naszymi zaleceniami"

Oczywiście w ASO próbowali spuścić na drzewo, a jak już doszło do umówionej daty, to na miejscu musiałem z uporem maniaka opisywać w czym problem, a raczej tłumaczyć że się na tym znam :)
Nawet kazałem im szukać korespondencji którą też dostali dużo wcześniej ode mnie i od serwisu. No ale to chyba ich standard, sprzedać a potem 'na drzewo'.
Przy okazji robiłem też pierwszą wymianę oleju, po jakiejś 1h dostałem informację że coś tam wgrali bez szczegółów (myślałem że firmware modułu komunikacyjnego ale dane zostały więc chyba nie). Siedziałem na serwisie ponad 3h i gdybym się nie przeszedł po placu to pewnie bym czekał dalej bo auto stało... Pierwsze co to się połączyłem i o dziwo zatrybiło, wynikało że auto stoi ponad 1h.

No ale się rozpisałem off topic, generalnie zrób tą powyższą procedurę, a jak nie pomoże to umawiaj się z ASO, a najpierw najlepiej @ na skoda-auto.com.

Powodzenia

Pozdrawiam
\\./ulkan
Pozdrawiam
\\./ulkan

ODPOWIEDZ