wybor wyposażenia a pojemność bagażnika

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2022-)
psychogol
Samochód: Mazda 3, 150KM, benzyna

Post autor: psychogol »

Cześć, wg specyfikacji Karoq ma bagażnik o wielkości 521 litrów. Po zamówieniu Karoqa w ofercie mam napisane 500 litrów. Czy mniejsza wielkość wynika z napędu 4x4 czy z powodu koła dojazdowego -> od razu dodam, że zarówno w konfiguracji z kołem dojazdowym, jak i z podwójną podłogą bagażnika miałem podaną wielkość bagażnika 500 litrów.
Druga sprawa, czy pakiet simply clever to coś co warto wziąć, czy ktoś posiada?
Pozdrawiam.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

langolier
Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki

Re: wybor wyposażenia a pojemność bagażnika

Post autor: langolier »

Zacznę od końca: pakiet jest opisany w konfiguratorze. Jak masz pytania co do zakresu to zapytaj sprzedawcę. Decyzję musisz podjąć sam, znając zakres. Bo skąd mam wiedzieć czy TY będziesz używać pojemnika na odpadki ? Albo czy siatki mocujące się TOBIE przydadzą ? Ja go nie wybrałem...
BTW: zarówno śmietniczkę jak i siatki można zakupić z Chinlandii za ułamek ceny proponowanej przez Skodę. Podobnie jak mnóstwo innych rzeczy (jak nakładki na pedały czy podstopnica).
Jak naprawdę potrzebujesz 4x4 to weź Pakiet na bezdroża (+350zł).
Co do pojemności bagażnika to inne rzeczy też ją zmniejszają, np. fotele Varioflex z tyłu. Jeśli masz koło zapasowe (zamiast zestawu) to też powoduje, że podłoga się podnosi....

psychogol

dziękuję za odpowiedź, co do pakietu nie będę go brał i zobaczę jak mi się będzie korzystało, a tak jak piszesz, mogę dokupić taniej gdzieś indziej.
Nie zauważyłem wcześniej że w pdfie wygenerowanym w konfiguratorze jest ta pojemność i sprawdziłem empirycznie, że ta katalogowa pojemność zależy od tego, czy jest 4x4 czy nie - ma albo te 521 albo 500. Wybranie koła dojazdowego czy podwójnej podłogi teoretycznie nie zmniejsza pojemności bagażnika. Tutaj https://www.skoda-auto.pl/modele/karoq/ ... techniczne piszą: "ŠKODA KAROQ ma płaską podłogę bagażnika bez otworu na koło zapasowe. Każdy rodzaj koła zapasowego na pokładzie powoduje, że podłoga bagażnika jest wyższa." -> chyba chodzi o to że zapasowe jest większe niż dojazdówka.
W salonie powiedzieli mi że koło dojazdowe nie zmniejsza pojemności bagażnika.
Pozostaje kwestia, na którą muszę odpowiedzieć, czy potrzebuję koła dojazdowego lub podwójnej podłogi (ciekawe że skoro nie zmniejsza pojemności, to dlaczego nie można mieć obu naraz).

abedul
Samochód: 2.0 TDI 4x4

Post autor: abedul »

Temat juz poruaszany pare razy, nawet fotki wrzucalem
4x4 ma plasko - ponoc tu koleszy mowili ze z napedem na przod ma miejsce na kolo - nie wiem nie widzialem nie potwierdze ani nie zaprzecze

W 4x4 u mnie wsyslo ok 20 cm od podlogi bagaznika bo gdzies dojazdowka (bodajze 185 - nie pamietam nie dan se reki uciac) plus podloga to razem wsysa 20 cm. Wiec jak 20 cm mniej w wysokosci bagaznika nie powoduje zmniejszenia pojemnosci jego …. To z ladnymi magikami rozmawiasz. No chyba ze mowimy o polifcie i np montuja to kolo pod bagaznikiem a nie w srodku 🙃
Ja jezdze dlugie trasy z pelnym bagaznikiem wiec mam i opony samouszvzelniajace i zestaw naprawczy i dojazdowke i zestaw z klejem i kompresorem. - ale to ja bl robie trasy i nie chce mi sie szukac w niedziele wulkanizatora albo czekac jak jakis cep na autostradzie na pomoc drogowa. 😎

psychogol

Dzięi za odpowiedź.
Temat juz poruaszany pare razy, nawet fotki wrzucalem
Tak to prawa, jest odzielny wątek w "kupujemy karoqa" i tam powinienem to wrzuć.
Wiec jak 20 cm mniej w wysokosci bagaznika nie powoduje zmniejszenia pojemnosci jego …. To z ladnymi magikami rozmawiasz.
W sumie tak też piszą na stronie, o której wspomniałem wyżej.
W 4x4 u mnie wsyslo ok 20 cm od podlogi bagaznika bo gdzies dojazdowka (bodajze 185 - nie pamietam nie dan se reki uciac) plus podloga to razem wsysa 20 cm.
Czyli mając 4x4, gdybyś wyjął koło dojazdowe i miał tylko zestaw, to podłoga bagażnika pójdzie w dół o około 20cm?

abedul
Samochód: 2.0 TDI 4x4

Post autor: abedul »

psychogol pisze: 16 paź 2023, 7:46 Czyli mając 4x4, gdybyś wyjął koło dojazdowe i miał tylko zestaw, to podłoga bagażnika pójdzie w dół o około 20cm?
w zasadzie tak ... ale

u mnie nie bylo dojazdowki - dokupilem caly zesztaw wydmuszek itd

w zeszawie byla podloga bagaznika ktora jest mniejsza niz ta bez dojazdowki

wiec jak zamowisz z dojazdowka w salonie a potem bedziesz ja chcial wyciagnac zeby miec 20 cm wiecej - to nie bedziesz mial odpowiedniej podlogi bagaznika zeby zakryc cala blache

miale bez dojazdowki, dokupilem i mam teraz 2 podlogi :D

ODPOWIEDZ