Samoczynne włączanie się wycieraczek
Samoczynne włączanie się wycieraczek
Mieliście taki przypadek ze samoczynnie włączały się wycieraczki? Zdarzyło mi się to dwa razy, raz jadąc drogą szybkiego ruchu wycieraczki machnęły od tak same w siebie a raz stojąc na światłach. Pamiętam też że na jeździe próbnej przed zakupem jak miałem demo pojazd na cały dzień tez takie coś miało miejsce. O co chodzi?
-
langolier
- Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki
Re: Samoczynne włączanie się wycieraczek
Woda na czujniku deszczu ?
Czujnik deszczu działa tylko przy tzw pozycji czasowej wycieraczek a poza tym jest wyłączony w ustawieniach pojazdu, tak samo z resztą jak automatyczna tylna wycieraczka.
Witam wszystkich !
U mnie czujnik na przodzie samochodu tez zawpdzi kiedy pada snieg i jest ostry deszcz.
Wycieraczki tez sie czasami same wlaczaja nawet w sloneczny dzien.
Ale mam jeszce problem z piaskiem dostajacym sie przez uszczelke tylnych drzwi i swist wiatru w kabinie auta.
Czy ktos z was tez ma taki problem.
Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego problemu poniewarz w salonie tlumacza sie tym ze taka jest budowa fabryczna skody.
U mnie czujnik na przodzie samochodu tez zawpdzi kiedy pada snieg i jest ostry deszcz.
Wycieraczki tez sie czasami same wlaczaja nawet w sloneczny dzien.
Ale mam jeszce problem z piaskiem dostajacym sie przez uszczelke tylnych drzwi i swist wiatru w kabinie auta.
Czy ktos z was tez ma taki problem.
Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego problemu poniewarz w salonie tlumacza sie tym ze taka jest budowa fabryczna skody.
Dziś pojazd był w aso i oczywiście stwierdzili że wszystko z wycieraczkami jest ok, błędów brak to nie ma się do czego przyczepić. Klimatyzacja która potrafi grzać na maxa latem kiedy odpalisz samochód który stał na słońcu kilka godzin też ok. Jednak moduł sterowania klapą bagażnika sypie błędami i jest do wymiany a przy przyjmowaniu serwisant zapierał się że to nie możliwe jak mu powiedziałem że klapa potrafi się sama otworzyć.
Przekopałem trochę neta i zarówno wycieraczki jak i klapa bagażnika to temat wałkowany w skodach, głównie kodiakach i octawiach, klima też czasem pojawia się w octawiach. Ogólnie ludzie na serwis skody narzekają i chyba faktycznie tak jest bo skoro użytkownicy miewają takie problemy to serwis powinien znać zagadnienia a typ w serwisie zarzekał się że pierwszy raz słyszy o takich usterkach. Serwisuję też forda i z jaką pierdołą nie przyjadę to z reguły wiedzą o co chodzi bo już się z tym spotkali.
Przekopałem trochę neta i zarówno wycieraczki jak i klapa bagażnika to temat wałkowany w skodach, głównie kodiakach i octawiach, klima też czasem pojawia się w octawiach. Ogólnie ludzie na serwis skody narzekają i chyba faktycznie tak jest bo skoro użytkownicy miewają takie problemy to serwis powinien znać zagadnienia a typ w serwisie zarzekał się że pierwszy raz słyszy o takich usterkach. Serwisuję też forda i z jaką pierdołą nie przyjadę to z reguły wiedzą o co chodzi bo już się z tym spotkali.
Idąc tym tokiem rozumowania można powiedzieć, ze Fordy się sypią na potęgę skoro każdy serwisant zna każdą bolączkę.mikad pisze: ↑07 lis 2024, 21:47 Dziś pojazd był w aso i oczywiście stwierdzili że wszystko z wycieraczkami jest ok, błędów brak to nie ma się do czego przyczepić. Klimatyzacja która potrafi grzać na maxa latem kiedy odpalisz samochód który stał na słońcu kilka godzin też ok. Jednak moduł sterowania klapą bagażnika sypie błędami i jest do wymiany a przy przyjmowaniu serwisant zapierał się że to nie możliwe jak mu powiedziałem że klapa potrafi się sama otworzyć.
-
langolier
- Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki
Ludzie, którzy robią dużo aut jednego producenta bardzo dobrze znają ich bolączki z podziałem na typy, roczniki i silniki.
Znam gościa od Fordów, któremu mówisz rocznik i silnik a on recytuje jakie problemy i przy jakim przebiegu (mniej więcej) wystąpią.
W ASO dochodzi jeszcze to, że ma dobry przegląd o awariach zwłaszcza "produkcyjnych", czyli występujących w okresie gwarancji. Sądzę, że to dotyczy wszystkich marek.
Znam gościa od Fordów, któremu mówisz rocznik i silnik a on recytuje jakie problemy i przy jakim przebiegu (mniej więcej) wystąpią.
W ASO dochodzi jeszcze to, że ma dobry przegląd o awariach zwłaszcza "produkcyjnych", czyli występujących w okresie gwarancji. Sądzę, że to dotyczy wszystkich marek.
No właśnie o tym wglądzie do ewidencji awarii mówię ale w skodzie co nie zgłosisz to pierwszy raz się z tym spotykają. Nie wiem czy faktycznie nie wiedzą o tych typowych przypadłościach czy palą głupca. W karoqu chyba tak jak w każdej skodzie elektronika żyje własnym życiem. Trochę mnie to drażni, mogłem wziąć tiguana ale karoq bardziej mi się podobał a że bebechy praktycznie te same a przy okazji tańszy o 20 koła (kasa nie była priorytetem) to wybrałem skodę.
Cześć, czy ktoś ma podobny problem? Mój Karoq z 2023 roku, z przebiegiem 9000 km, ma głośne wycieraczki. Sytuacja ma miejsce szczególnie przy lekkim deszczu lub śniegu, gdzie szyba nie jest dostatecznie mokra. Czy to wina wycieraczek czy może wada fabryczna? Serwis twierdzi, że wszystko jest w porządku, ale nie jestem przekonany. W moim Sparku z 2012 roku wycieraczki działają o wiele lepiej. Jakie macie doświadczenia?"