Wymiana oleju / Jaki olej / Olej na dolewki

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2017-2022)
gargamel
Samochód: Karoq 2,0 TDI

Re: Wymiana oleju / Jaki olej / Olej na dolewki

Post autor: gargamel »

Trus pisze: 09 sty 2024, 21:24 Czy ktoś otarł się o temat wymiany oleju w nowym aucie z silnikiem 1.5 TSI po 2-5 tys. Ponoć chodzi o jakieś opiłki z nowego silnika które mocno zapychają filtr... Przy odbiorze temat docierania itp. szybko ucięty, że nie trzeba😉 A i czy ten pakiet Care pokryje taką wymianę?
Jeśli po 2-5 tys km miała by zostać wytarta z silnika ilość opiłków zdolna zapchać filtr oleju , to silnik tego samochodu powinien trafić nie do punktu wymiany oleju, a do punktu surowców wtórnych . Filtr oleju wytrzyma nie tylko jeden interwal wymiany oleju na poziomie 10-12 tys km ,ale i następny .
Olej po 2-5 tys wymieniamy dla zasady , jak ktoś chce mieć spokój sumienia to łącznie z filtrem . Ja wymieniłem sam olej , by mieć pewność na czym będzie eksploatowany , min. dlatego ze jest to łatwo zrobić bez ingerencji w demontaż płyty pod silnikiem, a ilość oleju pozostająca w filtrze jest minimalna .
Zrobiłem tą wymianę bo nie mam aż tak silnej wiary by uwierzyć producentowi , nie widząc co wlano fizycznie , oraz z uwagi na dawne przekonania, że docierający się silnik zanieczyszcza olej w większym stopniu jak ten już dotarty .
Po oleju jednak nie było tego gołym okiem widać , wyglądał świetnie ,ale też jak miał wyglądać po przebiegu rzędu 3-4 tys km , w silniku który jest idealnie czysty i nie posiada przedmuchów.
Słusznie napisał poprzednik , gdy autko chcemy zostawić na dłużej , w żaden sposób mu nie zaszkodzi ,a tylko pomoże.
Większość kupowanych aut w salonach, to samochody flotowe, gdzie nikt na to nie patrzy co się dzieje z olejem , użytkuje zgodnie z danymi w książce serwisowej i najczęściej po 150 tys km , trafiają w ręce prywatne, gdzie służą jeszcze wiele lat ,a przecież przy serwisie long-life , powinny być już mocno zużyte.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

gargamel

Tu z ciekawości plan serwisowy dla motocykla marki Yamacha i Suzuki gdzie interwał wymiany filtra Jest dłuzszy jak oleju , a olej ten poza silnikiem smaruje również skrzynie biegów , oraz zanurzone jest w nim wielotarczowe sprzęgło .Filtr ten jest tez zdecydowanie mniejszy od filtra w samochodzie ,a ilość oleju praktycznie identyczna . A i chaarkterystyka pracy silnika, wymaga zdecydowanie wyższych obrotów , a jego życie ,zaczyna się na tym poziomie , gdzie w samochodzie jest odcięcie
Obrazek
Obrazek

gargamel

Cos tam nie mogłem dodać dwóch fotek , albo cos z tą druga, wiec zapodam w nastepnym poscie

Obrazek
Sorry , juz tam poszło ,ale mysle ze nic takiego się nie stało ,a jak cos moderator usunie

Juras
Samochód: Skoda Karoq 2.0 TSI 4x4

Post autor: Juras »

Mars pisze: 10 sty 2024, 12:26
Trus pisze: 09 sty 2024, 21:24 Czy ktoś otarł się o temat wymiany oleju w nowym aucie z silnikiem 1.5 TSI po 2-5 tys. Ponoć chodzi o jakieś opiłki z nowego silnika które mocno zapychają filtr... Przy odbiorze temat docierania itp. szybko ucięty, że nie trzeba😉 A i czy ten pakiet Care pokryje taką wymianę?
Sprzedawca powiedział mi, że pakiet Skoda Premium Care obejmuje tylko przeglądy wg instrukcji, czyli co dwa lata.
Wg wskazań komputera dokładniej i wg zakresu wskazanego przez producenta. Jeśli użytkownik chce coś robić więcej niż producent przewiduje - musi sam zapłacić. Inaczej wszyscy by kupili ten pakiet i wymieniali co 3 tysiące olej i klocki :D

langolier
Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki

Post autor: langolier »

gargamel pisze:
Trus pisze: 09 sty 2024, 21:24 Czy ktoś otarł się o temat wymiany oleju w nowym aucie z silnikiem 1.5 TSI po 2-5 tys. Ponoć chodzi o jakieś opiłki z nowego silnika które mocno zapychają filtr... Przy odbiorze temat docierania itp. szybko ucięty, że nie trzebaObrazek A i czy ten pakiet Care pokryje taką wymianę?
Jeśli po 2-5 tys km miała by zostać wytarta z silnika ilość opiłków zdolna zapchać filtr oleju , to silnik tego samochodu powinien trafić nie do punktu wymiany oleju, a do punktu surowców wtórnych . Filtr oleju wytrzyma nie tylko jeden interwal wymiany oleju na poziomie 10-12 tys km ,ale i następny .
Olej po 2-5 tys wymieniamy dla zasady , jak ktoś chce mieć spokój sumienia to łącznie z filtrem . Ja wymieniłem sam olej , by mieć pewność na czym będzie eksploatowany , min. dlatego ze jest to łatwo zrobić bez ingerencji w demontaż płyty pod silnikiem, a ilość oleju pozostająca w filtrze jest minimalna .
Zrobiłem tą wymianę bo nie mam aż tak silnej wiary by uwierzyć producentowi , nie widząc co wlano fizycznie , oraz z uwagi na dawne przekonania, że docierający się silnik zanieczyszcza olej w większym stopniu jak ten już dotarty .
Po oleju jednak nie było tego gołym okiem widać , wyglądał świetnie ,ale też jak miał wyglądać po przebiegu rzędu 3-4 tys km , w silniku który jest idealnie czysty i nie posiada przedmuchów.
Słusznie napisał poprzednik , gdy autko chcemy zostawić na dłużej , w żaden sposób mu nie zaszkodzi ,a tylko pomoże.
Większość kupowanych aut w salonach, to samochody flotowe, gdzie nikt na to nie patrzy co się dzieje z olejem , użytkuje zgodnie z danymi w książce serwisowej i najczęściej po 150 tys km , trafiają w ręce prywatne, gdzie służą jeszcze wiele lat ,a przecież przy serwisie long-life , powinny być już mocno zużyte.
Jak odciągnąłeś olej (rozumiem, że przez otwór bagnetu) ?
Na równym czy jakoś przechylałeś auto ?
Ile udało Ci się wyciągnąć ?

gargamel

W Karoq 2.0 TDI odsysarką lidlowską i wężykiem igielitowym poprzez kanał bagnetu . Inna którą posiadam, nie dało rady, bo ma sondę metalową ,a kanał bagnetu nie jest w linii prostej.
W Kamiq 1,5 TSI kanał jest prosty i nie miałem problemu używając sondy.
Wysysałem na poziomym terenie, przed garażem
Wyciągnąłem praktycznie wszystko poza tym co w filtrze , bo ilość wlanego świeżego oleju zgadzała się z danymi w instrukcji.
W Pasacie TDI 1,9 nigdy nie sciągałem płyty do wymiany olejui zawsze wymieniam, olej odsysarką ,a rocznik to 2005 . Tyle ze tam mądrzejszy człowiek projektował układ smarowania, bo filtr oleju dostępny po otwarciu maski .
Niestety tu się tak ,nie da :( Ale przy wymianie po takim przebiegu , bez sensu było wymieniać filtr , stąd odessałem .
Syn spalił go w webasto , wiec nie poszedł na marne :D

QWdhiz
Samochód: Karoq 1.5 (i T3 1,9 ;) )

Post autor: QWdhiz »

Karoq 1,5 kupiony w lipcu, nówka z salonu, przejechanie 8,5 tys. km. Czy/jak wymieniać w nim olej?
1. Czy wymiana oleju i filtra poza serwisem autoryzowanym narusza gwarancję?
2. Czy da się wymienić olej i filtr "bez śladów"? Jakiej marki filtr ewentualnie kupić? Inne elementy potrzebne do wymiany (jakieś podkładki itp.)?
3. Olej, jak rozumiem, 0W20. Kupować Castrol EDGE Professional LL IV FE 0W20 o którym pisał Kraq na pierwszej stronie wątku czy coś innego? Mam go w niedalekim sklepie (Petrostar). Albo u znajomego w sklepie trochę dalej, ale pewnie taniej.
4. Ile teraz kosztuje wymiana? Petrostar ma sieć warsztatów współpracujących, liczą sobie 90-120 zł za wymianę.
5. Jechać do warsztatu typu "olej z beczki"? Mam taki niedaleko (Szyszkowa, Warszawa, o ile się nie zamknął z powodu remontu ulicy, mają Motula).
5. Inne rzeczy, o których nie pomyślałem? Wymiana w przyszłym tygodniu najchętniej, Warszawa.
.
Prośba o wyrozumiałość, jeśli pytania zbyt oczywiste. Samochód nie mój, a kogoś, komu pomagam. Sam na co dzień turlam się VW T3 z 86 roku, więc trochę inna klasa ;) Olej i inne pierdoły ogarniam w nim sam.

langolier
Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki

Post autor: langolier »

Osobiście skorzystałem z oferty ASO na wymianę po 1000km (z płukanką).
Teraz nadal wymieniam z płukanką i co 10kkm.
Zamawiam oryginalny filtr oleju a sam olej już nie (podobno oryginał to Shell).
Miałem naprawę gwarancyjną i to w silniku ale zero uwag (wymieniałem olej poza ASO już 2 razy).

QWdhiz
Samochód: Karoq 1.5 (i T3 1,9 ;) )

Post autor: QWdhiz »

Dzięki :)
Tutaj oferty na tą wymianę chyba nie było. Ale samochód kupowany 500 km od miejsca zamieszkania (blisko domu rodzinnego).
Podobno przy wymianie oleju trzeba też wymienić jednorazowy korek spustowy? Coś jeszcze?

Osy4
Samochód: Karoq 1.6 TDI DSG

Post autor: Osy4 »

Wymieniam olej co 12-15kkm. Leje do diesla 0W-30 AmsOil. Filtry Mann (oryginalnie też są Mann tylko sygnowane VW a kosztują w ASO x2-x3). Nigdy na gwarancji nie miałem problemu z tym że częściej wymieniałem olej i filtry. Jak stosuje się markowe produkty ze sprawdzonych źródeł to można spać spokojnie.
Korek spustowy wymieniam co 30kkm czyli co drugi przegląd. Ważne aby przy jego ponownym założeniu sprawdzić stan uszczelki.
Przebieg obecny 90kkm. Bez problemów ;)
Wymieniłem też, niewymienialny olej i płyn w automacie po 70kkm poza ASO. Wszystko ok.

ODPOWIEDZ