Jest to mój pierwszy wypad autem z kraju więc jestem zielony w tej kwesti.
Żarówki i bezpieczniki
Żarówki i bezpieczniki
Wybieram się Karoqiem za granicę, czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie odnośnie zabierania ze sobą kompletu żarówek i bezpieczników (w niektórych krajach są wymagane). Mój Karoq ma lampy Full led, więc chyba powinienem zabrać tylko żarówki do halogenów i tylnych kierunkowskazów. Czy ktoś wie jakie to są żarówki? Jakie bezpieczniki powinno się brać? Czy pierwszy lepszy komplet ze sklepu, czy dedykowany do danego auta?
Re: Żarówki i bezpieczniki
Są przepisy że na terenie UE musisz mieć to co wymagane jest w twoim kraju czyli w naszym przypadku trójkąt i gaśnica. Natomiast problem może być wtedy gdy kontrolujący nie zna tych przepisów i jest uparty. Język utrudnia komunikację i dochodzi do nieprzyjemnych sytuacji.
Wg mnie trzeba myśleć rozsądnie. Żarówkami przy ledach bym się nie przejmował. Natomiast ze względu na sytuacje które możesz spotykać ze 2 kamizelki odblaskowe (niektore kraje wymagają dla każdego pasażera) i apteczkę warto mieć. Zestaw naprawczy też może być zamiast koła zapasowego.
Media niepotrzebnie straszą. Nie znam nikogo kto by miał z tego powodu problemy choć statystycznie jest to możliwe że ktos trafi na upartego policjanta, zapewne też trzeba podpaść czymś innym.
Wg mnie trzeba myśleć rozsądnie. Żarówkami przy ledach bym się nie przejmował. Natomiast ze względu na sytuacje które możesz spotykać ze 2 kamizelki odblaskowe (niektore kraje wymagają dla każdego pasażera) i apteczkę warto mieć. Zestaw naprawczy też może być zamiast koła zapasowego.
Media niepotrzebnie straszą. Nie znam nikogo kto by miał z tego powodu problemy choć statystycznie jest to możliwe że ktos trafi na upartego policjanta, zapewne też trzeba podpaść czymś innym.
-
Ostlander
- Samochód: Karoq 1,5TSI DSG Style 2018
W mojej poprzedniej Skodzie Octavii 2FL był w bagażniku, we wnęce koła zapasowego komplet bezpieczników i żarówek oryginalny Skody. Sprawdź wiec czy czegoś takiego niema u Ciebie.
Dzięki za szybką odpowedź. Auto fabrycznie nie jest wyposażone w zapasowy komplet żarówek, ani bezpieczników, a na wyjazd mimo wszystko wolę się zabezpieczyć przed kontrolą lokalnej Policji.
Właśnie dzwoniłem do salonu skody i mogę u nich zamówić dedykowany zestaw do Karoqa za 360zł, albo kupić za ok. 100zł zestaw z innego auta, aby jak to określili "tylko coś mieć do pokazania". Sądzę, że skuszę się na tańszą opcję, zwrócę tylko uwagę, aby żarówki pasowały.
Właśnie dzwoniłem do salonu skody i mogę u nich zamówić dedykowany zestaw do Karoqa za 360zł, albo kupić za ok. 100zł zestaw z innego auta, aby jak to określili "tylko coś mieć do pokazania". Sądzę, że skuszę się na tańszą opcję, zwrócę tylko uwagę, aby żarówki pasowały.
Jeżeli chcesz mieć coś "na pokaz" proponuję udać się do jakiegokolwiek supermarketu i kupić komplet za 10pln.
-
batman_xp1
- Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI, Style
Do reflektorów LED żarówki zapasowe nie są wymagane. Zresztą jak na drodze wyobrażasz sobie wymianę takiej żarówki 
Zwykłą żarówkę to też jest niekiedy problem wymienić.
Seat ATECA FR 2.0 TSI DSG 4Drive Biały