Mały problem z uruchomieniem silnika - Aku?

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Awatar użytkownika
Lucien
Posty: 118
Rejestracja: 22 lut 2018, 19:12

Mały problem z uruchomieniem silnika - Aku?

Post autor: Lucien » 26 mar 2020, 20:13

Od jakiegoś czasu, bardzo sporadycznie, ale jednak, mój klekot nie chciał odpalić. Tzn. odpalał zawsze ale czasami z większym trudem niż zwykle.
Diagnoza ASO - uszkodzony akumulator. Ubocznym efektem spadku napięcia było wyłączenie systemu hamowania podczas manewrowania.
Wymiana na gwarancji miała miejsce w ostatnim dniu jej obowiązywania.

Ciekawostka, zastosowanie procedur sprawdzających i zaprogramowanie na nowo trwało ponad 2 godziny.

TDI 4x4 150KM, 45.000km.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2020, 20:13 przez Lucien, łącznie zmieniany 1 raz.

Sponsor

Mały problem z uruchomieniem silnika - Aku?

Sponsor


Bodzio
Posty: 11
Rejestracja: 04 lut 2020, 7:18
Samochód: Skoda Karoq 2,0 tdi 4x4

Re: Mały problem z uruchomieniem silnika - Aku?

Post autor: Bodzio » 27 mar 2020, 8:30

Witam.
Mam także TDI 2,0 150 KM 4X4 - i osobiście uważam ten system ładowania za fatalny ! Zauważyłem po 5k przebiegu że co raz dłużej kręci rozrusznik , zmierzyłem prąd ładowania , Na wolnych obrotach 12 V , gdzie w poprzednich moich samochodach 14 - 14,5 V .Doczytałem się na forum że dopiero pod wpływem obciążenia prąd ładowania rośnie .Uruchomiłem wszystkie możliwe odbiorniki - i faktycznie - 14,3 V . Do tego ten akumulator , W Dieslu , przy tylu odbiornikach powinien być co najmniej 90 Ah , a jest 70 Ah - ( i jeszcze EXIDE - nie za dobry.. jak w "benzyniaku" ).Za 1,5 roku kończy się gwarancja - może aku wytrzyma - oby padł to może zdążę wymienić .Teraz co jakiś czas doładowuję go prostownikiem aby rozrusznik nie za długo kręcił......Zauważyłem w Salonie - że do każdego exponowanego samochodu był podłączony z podłogi kabel a pod maską mały prostownik aby klientela mogła otwierać el.klapy czy bawić się światłami....

Awatar użytkownika
User karoq
Posty: 110
Rejestracja: 09 wrz 2018, 14:00
Samochód: Karoq 2.0 Tdi. Dsg. 4x4.style

Re: Mały problem z uruchomieniem silnika - Aku?

Post autor: User karoq » 27 mar 2020, 8:34

Witaj mam pytanie z tego co widze na 2 letniej gwarancij wymienili ??

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
User karoq
Posty: 110
Rejestracja: 09 wrz 2018, 14:00
Samochód: Karoq 2.0 Tdi. Dsg. 4x4.style

Re: Mały problem z uruchomieniem silnika - Aku?

Post autor: User karoq » 27 mar 2020, 8:36

Bodzio pisze:Witam.
Mam także TDI 2,0 150 KM 4X4 - i osobiście uważam ten system ładowania za fatalny ! Zauważyłem po 5k przebiegu że co raz dłużej kręci rozrusznik , zmierzyłem prąd ładowania , Na wolnych obrotach 12 V , gdzie w poprzednich moich samochodach 14 - 14,5 V .Doczytałem się na forum że dopiero pod wpływem obciążenia prąd ładowania rośnie .Uruchomiłem wszystkie możliwe odbiorniki - i faktycznie - 14,3 V . Do tego ten akumulator , W Dieslu , przy tylu odbiornikach powinien być co najmniej 90 Ah , a jest 70 Ah - ( i jeszcze EXIDE - nie za dobry.. jak w "benzyniaku" ).Za 1,5 roku kończy się gwarancja - może aku wytrzyma - oby padł to może zdążę wymienić .Teraz co jakiś czas doładowuję go prostownikiem aby rozrusznik nie za długo kręcił......Zauważyłem w Salonie - że do każdego exponowanego samochodu był podłączony z podłogi kabel a pod maską mały prostownik aby klientela mogła otwierać el.klapy czy bawić się światłami....
Dlatego auto nie powinno dlugo pracować na biegu jalowym ObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
Lucien
Posty: 118
Rejestracja: 22 lut 2018, 19:12

Re: Mały problem z uruchomieniem silnika - Aku?

Post autor: Lucien » 28 mar 2020, 9:11

User karoq pisze:
27 mar 2020, 8:34
Witaj mam pytanie z tego co widze na 2 letniej gwarancij wymienili ??
Zgadza się!
Ale aż tak łatwo nie było. Żeby w ogóle doprowadzić do oględzin na gwarancji najpierw usłyszałem że "diesle tak mają" i inne argumenty, że jak nic nie wykryją, to jak w końcu się zepsuje po gwarancji to wcześniejsze zgłoszenie nie będzie brane pod uwagę... Dopiero jak zapytałem czy oględziny i podpięcie do kompa są płatne, powiedziano mi że na gwarancji nie. Czyli to był ostatni moment aby coś ustalić bez opłat.
Ostatnio zmieniony 28 mar 2020, 9:25 przez Lucien, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lucien
Posty: 118
Rejestracja: 22 lut 2018, 19:12

Re: Mały problem z uruchomieniem silnika - Aku?

Post autor: Lucien » 28 mar 2020, 9:18

User karoq pisze:
27 mar 2020, 8:36
Bodzio pisze:Witam.
(...) Teraz co jakiś czas doładowuję go prostownikiem aby rozrusznik nie za długo kręcił......Zauważyłem w Salonie - że do każdego exponowanego samochodu był podłączony z podłogi kabel a pod maską mały prostownik aby klientela mogła otwierać el.klapy czy bawić się światłami....
Dlatego auto nie powinno dlugo pracować na biegu jalowym ObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Nie no, to aż tak słabo kreci że musisz go doładowywać? :o Może coś jeszcze padło? Ja bym leciał do ASO zgłosić problem.
Powiedzieli mi że w salonie trzymają auta podłączone na stałe na 12,7V i to jest napięcie minimalne.

ODPOWIEDZ