Wymiana oleju / Jaki olej / Olej na dolewki

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2017-2022)
langolier
Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki

Re: Wymiana oleju / Jaki olej / Olej na dolewki

Post autor: langolier »

Nie ma czegoś takiego jak "niewymienialny płyn" bo można w sieci kupić zestawy do wymiany kompletu - oryginały z logo VW Group.
Natomiast mnie warsztat odradził wymianę płynu w mechatronice, natomiast oleju w skrzyni - zalecił. :roll:
Zamierzam wymienić te płyny po 60kkm, więc trochę mi zostało jeszcze czasu na decyzję (aktualnie coś ok 26kkm).

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

QWdhiz
Samochód: Karoq 1.5 (i T3 1,9 ;) )

Post autor: QWdhiz »

Pierwsza wymiana oleju pozagwarancyjna/wcześniejsza niż rok.
Brać wszystkie rachunki i wpisywać do systemu/książki gwarancyjnej? Tego właścicielka dowiedziała się po telefonie do dealera (albo do serwisu). Olej i filtr ze sklepu specjalizującego się w VW, podobno wszystko oryginalne. Czy filtr kupować w w serwisie? Ktoś w tym wątku "wstępną" wymianę robił bez zmiany filtra.

langolier
Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki

Post autor: langolier »

Ponieważ nie ma teraz papierowej "książki przeglądów" to chyba tylko ASO wie, co w niej jest...

Awatar użytkownika
Teufel
Samochód: Karoq 190KM 4x4

Post autor: Teufel »

gargamel pisze:W Karoq 2.0 TDI odsysarką lidlowską i wężykiem igielitowym poprzez kanał bagnetu .

Niestety tu się tak ,nie da :( Ale przy wymianie po takim przebiegu , bez sensu było wymieniać filtr , stąd odessałem . :D
Zdziwiłbyś się ile masz w tym folderze opiłków...

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam,
Jacek

gargamel
Samochód: Karoq 2,0 TDI

Post autor: gargamel »

Teufel pisze: 06 sty 2025, 9:23

Zdziwiłbyś się ile masz w tym folderze opiłków..
Po to jest filtr , żeby je tam zatrzymał ;) a swoją drogą bardzo to ciekawe, skoro w filtrze jest masa opilków po 3 czy tam 4 tys km , to jeśli ktoś wymienia ten element zgodnie z interwalem, to jakim cudem te wszystkie opiłki się tam mieszczą :D
Japońscy producenci motocyklów , przewidują wymianę oleju co rok lub 6-12 tys , a wymianę filtra co 3 wymianą oleju .Rozumiem ze silniki motocyklowe , to proste konstrukcje , malo wysilone, pracujące na niskich obrotach , w stosunku do silnika 2,0TDI , stad olej i elementy silnika mają sporo lżej , bom czym innym tłumaczyć ten fenomen :mrgreen:
Na punkcie częstotliwości wymiany oleju , filtra, wszelkich płukanek , ludzie dostają obsesji . Udany model silnika ,a takim jest np TDI zapewnia bezproblemową eksploatacje układu tłokowo -korbowego na przestrzeni setek tys km , a usterki jeśli wystąpią, to nie z winy oleju, a chwilowego jego braku . ;)

Mars
Samochód: Skoda Karoq Sportline, 2,0 TSI.

Post autor: Mars »

gargamel pisze: 09 sty 2025, 9:43 Japońscy producenci motocyklów , przewidują wymianę oleju co rok lub 6-12 tys , a wymianę filtra co 3 wymianą oleju .Rozumiem ze silniki motocyklowe , to proste konstrukcje , malo wysilone, pracujące na niskich obrotach , w stosunku do silnika 2,0TDI , stad olej i elementy silnika mają sporo lżej , bom czym innym tłumaczyć ten fenomen :mrgreen:
Na punkcie częstotliwości wymiany oleju , filtra, wszelkich płukanek , ludzie dostają obsesji .
Cóż, mam odmienne zdanie. Japoński producent mojego motocykla przewiduje jednoczesną zmianę oleju i jego filtra co 12 kkm lub co rok. Uważam ponadto, że już nawet silniki motocykli szosowo-turystycznych są wkręcane na wyższe obroty niż diesla, ale może są jakieś wyjątki.
Zgadzam się z twoim ostatnim, zacytowanym przeze mnie zdaniem, że ludzie dostają obsesji na tym punkcie.
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

gargamel

Mars pisze: 14 sty 2025, 14:42

Cóż, mam odmienne zdanie. Japoński producent mojego motocykla przewiduje jednoczesną zmianę oleju i jego filtra co 12 kkm lub co rok. Uważam ponadto, że już nawet silniki motocykli szosowo-turystycznych są wkręcane na wyższe obroty niż diesla, ale może są jakieś wyjątki.
Zgadzam się z twoim ostatnim, zacytowanym przeze mnie zdaniem, że ludzie dostają obsesji na tym punkcie.
No sprawa w tym ze tak jest
Obrazek

Mars
Samochód: Skoda Karoq Sportline, 2,0 TSI.

Post autor: Mars »

gargamel pisze: 16 sty 2025, 13:09
Obrazek
Nadal nie zgadzam się z twoim uogolnieniem dotyczącym japońskich producentów. W instrukcji obsługi mojego motocykla, Kawasaki Vulcan VN 900, jest napisane, że olej i jego filtr wymienia się jednocześnie.
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

gargamel

Myślę ze posiadając 4 motocykle raczej nie uogólniam xD . Co do Vulcan , to maksymalne obroty silnika tam zainstalowanego, są niższe niż te które osiągają silniki samochodów osobowych obecnie produkowanych .Każdy z moich motocykli osiąga obroty bliskie 10 tys lub wyżej .A są to poczynając od najstarszego XJ 900 , gsx 1400 , Versys 1000 i gsx 8s .
Gsx 8s jest z 2024 roku i z filtr oleju jest tak jak ja pisałem , podobnie z xj 900 . Versysa instrukcja gdzieś mi się zapodziała .
I nie zapominajmy z efiltr w motocyklu jest kilka razy mniejszy jak ten w samochodzie , ilośc oleju podobna ,a poza silnikiem , smaruje tez skrzynię biegów , oraz tarcze sprzęgła , stad teoretyczna ilość zabrudzeń większa niż w samochodzie .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

gargamel

Mars pisze: 19 sty 2025, 20:51
gargamel pisze: 16 sty 2025, 13:09
Obrazek
Nadal nie zgadzam się z twoim uogolnieniem dotyczącym japońskich producentów. W instrukcji obsługi mojego motocykla, Kawasaki Vulcan VN 900, jest napisane, że olej i jego filtr wymienia się jednocześnie.
Z tym uogólnieniem był bym jednak ostrożny i bardziej wczytywał sie w post z którym się dyskutuje ( patrz obroty silnika, wysilenie jednostki i interwał wymiany) bo może się że to właśnie wyjątki potwierdzają regułę .Co do motocykli poza moimi, na podwórku jest 6 innych , bo każdy z synów ma dwa :D i uwierz , mają podobnie rozpisane interwaly wymiany filtra ;) O innych silnikach nawet nie wspominam ,ale poza motocyklami uzbiera się tego grubo ponad 1 tys koni :P I żadnego nigdy nie poddałem remontowi ,a najstarszy pracuje od 1989 roku i to zdecydowanie ciężej jak te w motocyklach czy samochodach . Stąd polecam zdrowy rozsądek przy wymianach oleju i filtra .

ODPOWIEDZ