Natomiast mnie warsztat odradził wymianę płynu w mechatronice, natomiast oleju w skrzyni - zalecił.
Zamierzam wymienić te płyny po 60kkm, więc trochę mi zostało jeszcze czasu na decyzję (aktualnie coś ok 26kkm).

Zdziwiłbyś się ile masz w tym folderze opiłków...gargamel pisze:W Karoq 2.0 TDI odsysarką lidlowską i wężykiem igielitowym poprzez kanał bagnetu .
Niestety tu się tak ,nie daAle przy wymianie po takim przebiegu , bez sensu było wymieniać filtr , stąd odessałem .
Po to jest filtr , żeby je tam zatrzymał
Cóż, mam odmienne zdanie. Japoński producent mojego motocykla przewiduje jednoczesną zmianę oleju i jego filtra co 12 kkm lub co rok. Uważam ponadto, że już nawet silniki motocykli szosowo-turystycznych są wkręcane na wyższe obroty niż diesla, ale może są jakieś wyjątki.gargamel pisze: ↑09 sty 2025, 9:43 Japońscy producenci motocyklów , przewidują wymianę oleju co rok lub 6-12 tys , a wymianę filtra co 3 wymianą oleju .Rozumiem ze silniki motocyklowe , to proste konstrukcje , malo wysilone, pracujące na niskich obrotach , w stosunku do silnika 2,0TDI , stad olej i elementy silnika mają sporo lżej , bom czym innym tłumaczyć ten fenomen
Na punkcie częstotliwości wymiany oleju , filtra, wszelkich płukanek , ludzie dostają obsesji .
No sprawa w tym ze tak jestMars pisze: ↑14 sty 2025, 14:42
Cóż, mam odmienne zdanie. Japoński producent mojego motocykla przewiduje jednoczesną zmianę oleju i jego filtra co 12 kkm lub co rok. Uważam ponadto, że już nawet silniki motocykli szosowo-turystycznych są wkręcane na wyższe obroty niż diesla, ale może są jakieś wyjątki.
Zgadzam się z twoim ostatnim, zacytowanym przeze mnie zdaniem, że ludzie dostają obsesji na tym punkcie.

Nadal nie zgadzam się z twoim uogolnieniem dotyczącym japońskich producentów. W instrukcji obsługi mojego motocykla, Kawasaki Vulcan VN 900, jest napisane, że olej i jego filtr wymienia się jednocześnie.

Z tym uogólnieniem był bym jednak ostrożny i bardziej wczytywał sie w post z którym się dyskutuje ( patrz obroty silnika, wysilenie jednostki i interwał wymiany) bo może się że to właśnie wyjątki potwierdzają regułę .Co do motocykli poza moimi, na podwórku jest 6 innych , bo każdy z synów ma dwa