Klimatyzacja
Klimatyzacja
Ktoś już serwisował, z tym "ekoterrorystycznym" czynnikiem (https://autokult.pl/11721,nowy-czynnik- ... hy-zabojca), koszty?
- Bomber
- Samochód: Karoq 2,0 TDI 4x4 Style - sprzedany
Re: Klimatyzacja
A już padło? To gwarancja to obejmuje. A co do kosztów to już sie wyrównały ze "starym" R134A.
Pozdrawiam,
Bomber
Karoq 2,0 TDI 4x4 Style DSG
Bomber
Karoq 2,0 TDI 4x4 Style DSG
Jeszcze za wcześnie żeby uzupełniać czynnik w tak nowym na rynku aucie. Przy sprawnej instalacji nie powinno go tak szybko ubywać.
Jeszcze się ceny nie wyrównały. Koszt 100g r134a to 15-20zł a nowego czynnika r1234yf 120-150zł za 100g. Ja liczę na to, że ten nowy potanieje. Jak tak się nie stanie to wypuszczam odzyskam resztę r1234yf a instalację napełnię r123a i tyle. Bo cena tego czynnika jest po prostu absurdalna.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ponadto r134a ma większą wydajność od r1234yf 
-
mans
- Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7
Akurat w temacie
Problem w tym ,że ceny ceny nowego czynnika nie spadają a starego czynnika wciąż drastycznie rosną.
Ma to zapobiec zastępowanie r1234yf starym r134a w nowych autach
Po prostu zmowa producentów...
Problem w tym ,że ceny ceny nowego czynnika nie spadają a starego czynnika wciąż drastycznie rosną.
Ma to zapobiec zastępowanie r1234yf starym r134a w nowych autach
Po prostu zmowa producentów...
no niektórzy stosują też inne środki
Była srebrna Octavia II Fl Combi Style 1,4 TSI. Obecnie czarny Karoq Style 1,5 TSI+DSG i srebrna Fabia III Style 1,2 TSI+DSG
Szczerze mówiąc używanie lpg jako czynnika chłodzącego nie jest niczym nie zwykłym. W camperach jest to wręcz normalne, oczywiście mam na myśli układ lodówki która jest podpięta pod instalację lpg lub propanu w USA. Kiedyś do tego celu wykorzystywany był amoniak, ale nie w samochodach.
Ważne jest to aby umieścić taką informację, że w układzie znajduje się taki a nie inny czynnik. Bo w przypadku kiedy przyjeżdża klient na tzw. serwis klimatyzacji i urządzenie podda recyklingowi lpg zamiast czynnika r123a lub r1234yf to może być później problem, gdyż po zmieszaniu tych "gazów" uzyskujemy czynnik o zupełnie innych parametrach niż ten, który pod który zaprojektowany jest układ klimatyzacji. Może dochodzić do zamarzania zaworu rozprężnego itd, itp.
Ważne jest to aby umieścić taką informację, że w układzie znajduje się taki a nie inny czynnik. Bo w przypadku kiedy przyjeżdża klient na tzw. serwis klimatyzacji i urządzenie podda recyklingowi lpg zamiast czynnika r123a lub r1234yf to może być później problem, gdyż po zmieszaniu tych "gazów" uzyskujemy czynnik o zupełnie innych parametrach niż ten, który pod który zaprojektowany jest układ klimatyzacji. Może dochodzić do zamarzania zaworu rozprężnego itd, itp.
kurde a ja myślałem, że w przypadku nieszczelności można wylecieć w powietrze ........ale otworzyłeś mi oczy, że mogą być dużo większe problemy w przypadku zastosowania propan-butanu 
Była srebrna Octavia II Fl Combi Style 1,4 TSI. Obecnie czarny Karoq Style 1,5 TSI+DSG i srebrna Fabia III Style 1,2 TSI+DSG
Cześć wrzucam temat na najbardziej pasującym temacie. Mam pytanie dotyczące poprawnie działającej klimatyzacji.
1. Raz na jakiś czas podczas odpalania silnika lub podczas jazdy słychać kilku sekundowe syczenie (2 sekundy lub coś koło tego) w ASO powiedzieli że to normalne ale jakoś im nie ufam w tej kwestii;) czy myślicie że to nieszczelność układu klimatyzacji ?
2. Pojawiają się delikatne kropki na przedniej szybie na wysokości nawiewu ? Nie są trwałe i łatwo je zetrzeć ale są irytujące. Czy myślicie że to także jakiś efekt nieszczelności ?

1. Raz na jakiś czas podczas odpalania silnika lub podczas jazdy słychać kilku sekundowe syczenie (2 sekundy lub coś koło tego) w ASO powiedzieli że to normalne ale jakoś im nie ufam w tej kwestii;) czy myślicie że to nieszczelność układu klimatyzacji ?
2. Pojawiają się delikatne kropki na przedniej szybie na wysokości nawiewu ? Nie są trwałe i łatwo je zetrzeć ale są irytujące. Czy myślicie że to także jakiś efekt nieszczelności ?

4x4 Sportline (2024)