Montaż haka do 1.6 TDI

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2017-2022)
robo
Samochód: Karoq 1.6 TDI AMB

Montaż haka do 1.6 TDI

Post autor: robo »

Witam
Czy ktoś przerabiał samodzielny montaż haka do karoqa? Czy w wersji bez haka są przygotowane wiązki pod haka? Jak zrobić montaż aby po wrzuceniu wstecznego dezaktywować tylne czujniki cofania.
Pozdrawiam.

Sponsor

Kalinski

Montaż haka do 1.6 TDI

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Montaż haka do 1.6 TDI

Sponsor

AUTO-PAK

ArKos
Samochód: Karoq Sportline 1,5 TSI

Re: Montaż haka do 1.6 TDI

Post autor: ArKos »

Do deaktywacji czujników potrzeba modułu i programowania BCM. Nie będzie wiązki jeśli jej nie zamówiłeś.
Montaż jest prosty, można kupić moduł dedykowany lub uniwersalny, wpiąć się można albo w wiązki tylnych lamp albo jeśli jest dedykowane złącze to do niego. Występują 3 rodzaje modułów z tyłu pod boczkiem z tego co ustaliłem...

robo
Samochód: Karoq 1.6 TDI AMB

Post autor: robo »

OK, dzieki za info. W octavii montaż polegał właśnie na równoległym wpięciu w sygnał do lampy lewej i prawej poprzez moduł. Ale tam nie udało mi się odłączyć czujników, stąd pytanie w tym wątku. Liczyłem na to, że w karoq coś już jest wyprowadzone pod instalację haka.

ArKos
Samochód: Karoq Sportline 1,5 TSI

Post autor: ArKos »

Dopłacasz przecież 800zł za "przygotowanie do montażu haka". Jeśli nie zapłaciłeś to nie będzie, a podłączenie haka w każdym aucie z CAN wygląda tak samo. Nawet można na żywca bez modułu łączyć wiązkę haka, bo większość nowoczesnych zestawów lamp w przyczepach czy bagażnikach na hak jest na LED, więc auto nawet nie zauważy, że coś podłączono.

robert-35
Samochód: Karoq, Style, 2.0TDI 4x4 DSG 150KM

Post autor: robert-35 »

Fabryczna instalacja haka na dedykowanym module CAN dość mocno integruje się z systemami samochodu, po wykryciu podłączenia przyczepy:
- zmienia się charakterystyka ESP, ABS
- uaktywnia się system TSA - stabilizacji przyczepy gdy wpadnie w rezonans
- uruchomienie alarmu w przypadku odłączenia przyczepy przy zablokowanym samochodzie
- dezaktywacja tylnych czujników parkowania
- wykrywanie spalonej żarówki w przyczepie

Może warto ogarnąć temat i dociągnąć CAN + zasilanie i dołożyć przynajmniej sam moduł, z czego będą większe korzyści.
Robiłem taki zabieg w mojej Octavii 2 i w Karoqu zrobiłbym tak samo.
Prosty chop

ODPOWIEDZ