Problem z DPF'em

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Reeds

Problem z DPF'em

Post autor: Reeds »

Dzień dobry :)

Mam problem ze swoim karoqiem 2018r , 1.6 TDI 125k przebiegu.

Nagle wywaliło kontrolki check silnika i zaczęła migać "sprężynka". Podłączenie samochodu pod komputer pokazuje błąd zapchanego DPF'a. Jest jakaś procedura wymuszenia wypalenia DPF'u? Podobno w skodzie DPF wypala się tylko podczas jazdy nie ma możliwości wypalenia na postoju. Wcześniej kilka razy wyświetlał się komunikat "filtr cząstek stałych, sprawdź instrukcje obsługi" wystarczyło pojechać chwilę bardziej dynamicznie i błąd znikał.

Niestety skończyła mi się gwarancja. Miał ktoś podobny problem? Dzięki za odpowiedź

Sponsor

Kalinski

Problem z DPF'em

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Problem z DPF'em

Sponsor

AUTO-PAK

Piter
Samochód: Karoq 2.0 110kW AdBlue Style

Re: Problem z DPF'em

Post autor: Piter »

Mam taki problem ze Skoda Karoq 2018 r WD 4x4 2.0 150kM przebieg 200kkm. Na stanie AdBlue
Po zakupie przy 197kkm stwierdzony zapełniony DPF na 68g. Wypalał się w mieście co ok 50-60km, a w trasie co 160km

Ostatecznie DPF dałem do wyczyszczenia chemicznego i przebiegło bardzo pomyślnie. Po zamontowaniu parametry lepsze niż fabryczne.
Jednak w czasie eksploatacji wychodzi wypalanie w mieście co ok 70-90km, a w trasie co ok 350km.
DPF został poprawnie zresetowany, bo oprócz tego co stwierdził mi mechanik widzę potwierdzenie w VAG DPF-ie
Patrząc na przebiegi między wypalaniem u innych użytkowników dla mnie to dramat. Wiem, że przy podobnym stylu jazdy te interwały są u innych dużo dłuższe
Moja jazda to ok 80% miasto, ale to i tak zbyt szybko następuje wypalanie

Poprzednie auto to Tiguan z 2010r 2.0 140kM po wyczyszczeniu DPF przy 260kkm wypalanie co 700-900km w trasie dlatego nie bałem się znowu diesla.
Może ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak, że DPF wyczyszczony, a tak szybko sie zapycha. Nie chciał bym wycinać.
Ew. poleciłby mi ktoś dobrego diagnostę w okolicy Włocławka
Auto było sprawdzane na kompie przez pracownika ASO po zamontowaniu DPF. Mam do niego zaufanie, ale może jest coś niestandardowego co powoduje tą sytuację

cr4y
Samochód: Dcya

Post autor: cr4y »

Udało się rozwiązać problem?

Andrew
Samochód: Skoda Karoq 2.0

Post autor: Andrew »

Ja mam 210tys w swoim 2.00 150 PS. Wypala na trasie co 600 km a w mieście co 200 km. Miałem go myć, ale twój przypadek mówi że nie ma sensu. Mam dpf control a więc planuję wypalanie z wyprzedzeniem. Leję też czasami preparat do filtra za20-50 zł, chyba coś daje.

Piter

cr4y pisze: 30 sie 2024, 14:58 Udało się rozwiązać problem?
Sorry że tak późno odpisuję, ale myślałem, że forum martwe.
Wychodzi, że ten typ tak ma. DPF w skodzie jest za mały i stąd częste wypalania po mieście. W trasie autostradowej zupełnie poprawnie czyli 500-700km. W mieście różnie 100-150km max i wypalanie. Tylko między Karoq a Tiguanem różnica taka, że karoq wypala nawet na postoju, a Tiguan musiał jechać i to konkretnie. Każde zwolnienie poniżej 70km/h czy zatrzymanie wyłączało wypalanie.
Po wypaleniu po ok 15tys km przybyło 4g popiołu czyli do 68g długie lata, a latam 80% po mieście.
Gdybym jeżdził 20% w mieście, to było by może z 2gramy, bo podczas jazdy widać jak sobie dopala przed zapełnieniem sadzą 25g. Jak na diesla jest ok

Piter

Andrew pisze: 08 paź 2024, 6:57 Ja mam 210tys w swoim 2.00 150 PS. Wypala na trasie co 600 km a w mieście co 200 km. Miałem go myć, ale twój przypadek mówi że nie ma sensu. Mam dpf control a więc planuję wypalanie z wyprzedzeniem. Leję też czasami preparat do filtra za20-50 zł, chyba coś daje.
Jak Ci się zapcha do 68g to nie będziesz miał wyjścia i albo mycie albo wymiana. Albo resekcja, bo inaczej ciągle będzie walił paliwo i się grzał aż wrszcie wywali check i stanie na amen
Też mam DPF control i stąd wiem jak to funkcjonuje. Generalnie wsadzili za mały DPF. W Tiguanie był do 18g a tu ledwie 68g przy tej samej mocy i pojemności

Andrew
Samochód: Skoda Karoq 2.0

Post autor: Andrew »

Masz świętą rację dlatego zmieniłem na Mercedesa 2,2 l diesel

MDMA66
Samochód: Škoda Karoq SL 1.5 DSG

Post autor: MDMA66 »

Andrew pisze: 07 lip 2025, 15:10 Masz świętą rację dlatego zmieniłem na Mercedesa 2,2 l diesel
Tak bo nowoczesne diesle to ikona bezawaryjności i prostoty, w tym 2.2l Mercedesa.

ODPOWIEDZ