Zbiornik paliwa
Zbiornik paliwa
Mam takie pytanie, kupiłem we wrześniu 2018 Skodę Karoq 1.6.TDI. W instrukcji jest napisane, że zbiornik paliwa posiada objętość 50l, a ja wielokrotnie tankowałem i najwięcej, co udało się wlać to 42l. i to jechałem dość długo na rezerwie, aż komputer pokazał, że zostało już tylko 10 km do przejechania. Normalnie, jak zapali się rezerwa i jeszcze trochę pojadę, to mogę zatankować tylko około 40l. Jak sądzicie, czy jest to wina czujnika paliwa, czy zmniejszono zbiornik paliwa, bo model to MY2019, w którym dodano zbiornik Adblue?
Skoda Karoq Style 1.6TDI +DSG 
- Bomber
- Samochód: Karoq 2,0 TDI 4x4 Style - sprzedany
Re: Zbiornik paliwa
AdBlue nie ma nic do tego. To osobny zbiornik nie zajmujący miejsca normalnemu. Rzeczywiście dziwne z tym Twoim zbiornikiem. U mnie jest 50 - tyle co w instrukcji. Może w 1,6 zmienili?
Pozdrawiam,
Bomber
Karoq 2,0 TDI 4x4 Style DSG
Bomber
Wiem, że AdBlue ma osobny zbiornik, ale nie wiem, czy zbiornik paliwa zmienili na mniejszy. Bomber w Twoim Karoq 2,0 TDI 4x4 powinien być zbiornik 55l.
- Bomber
i taki jest . Odruchowo napisałem 50 bo pamiętam ,ze tyle mniej więcej leję na stacji 
Pozdrawiam,
Bomber
Bomber
Pytanie do Bombera, jak długo jedziesz na rezerwie przed tankowaniem i ile wtedy wlewasz paliwa, średnio.
- Bomber
ok.43-44 litry wlewam jak się "bida" zapali. Można też sobie odpalić opcję przez np. OBD11/VCDS w zegarach , która podaje ilość paliwa do zatankowania z dokładnością do 5 litrów. Przydatne 
Pozdrawiam,
Bomber
Bomber
Ok, to by znaczyło, że komputer nie pokazuje prawdy i jest jeszcze dodatkowa rezerwa nie wyświetlana przez system. Rozumiem producenta, który obawia się jazdy do ostatniej kropli paliwa, jak się silnik zapowietrzy, to już są duże kłopoty przy nowych silnikach.