System START/STOP
System START/STOP
Witam,
coraz bardziej irytuje mnie działanie automatycnego systemu START\STOP.
System często wyłącza silnik jeszcze przy prędkości 5-6km\h co jest wręcz niebezpieczne z punktu widzenia kierowcy.
Według mnie system powinien wyłączyć auto dopiero chwile po zatrzymaniu.
Napiszcie proszę czy u was też tak to działa czy uderzyć z tym do serwisu ?
Pozdrawiam,
Piotr (Karoq 1.5 TSI DSG)
coraz bardziej irytuje mnie działanie automatycnego systemu START\STOP.
System często wyłącza silnik jeszcze przy prędkości 5-6km\h co jest wręcz niebezpieczne z punktu widzenia kierowcy.
Według mnie system powinien wyłączyć auto dopiero chwile po zatrzymaniu.
Napiszcie proszę czy u was też tak to działa czy uderzyć z tym do serwisu ?
Pozdrawiam,
Piotr (Karoq 1.5 TSI DSG)
Re: System START/STOP
Działa dokładnie jak opisałeś. Jak się nie jedzie w korkach to jeszcze ten system ma sens ale jak wyłącza silnik co 2 m (30 sekund) to przy toczeniu się w korku to tragedia. Trzeba albo odpiąć woltomierz od akumulatora albo naciskać przycisk po wejściu do auta.
Zaskoczyło mnie że działa to (niestety) nawet przy zimnym silniku.
Zaskoczyło mnie że działa to (niestety) nawet przy zimnym silniku.
Nie cierpię tej funkcji. Jak tylko nie zapomnę to od razu po uruchomieniu silnika wyłączam to badziewie. Nie wierzę, żeby przy tak częstym wyłączaniu w mieście nie miało to złego wpływu na silnik, rozrusznik, akumulator itd.
Odłączanie woltomierza próbowałem, ale wtedy włącza się komunikat o uszkodzeniu i to nie załawia sprawy. Jeśli ktoś ma jakiś inny patent jak to wyłączać to będe wdzięczny za info.
Podobno można zrobić tzw. rewers, czyli domyślnie wyłączony Start/Stop, a w razie potrzeby włączany przyciskiem?
Odłączanie woltomierza próbowałem, ale wtedy włącza się komunikat o uszkodzeniu i to nie załawia sprawy. Jeśli ktoś ma jakiś inny patent jak to wyłączać to będe wdzięczny za info.
Podobno można zrobić tzw. rewers, czyli domyślnie wyłączony Start/Stop, a w razie potrzeby włączany przyciskiem?
Mogę wyłączyć start stop poprzez kodowanie - na stałe, do następnego kodowania. Przycisk nie pełni wtedy żadnej funkcji.
Wygląda że takie zachowanie systemu to niestety standard. 
Taki gadżet do wyłączania i włączania systemu Start/Stop na życzenie:
https://www.kufatec.co.uk/shop/en/diagn ... start-stop
Oczywiście nie jest to pełen interfejs OBD/VCDS, ale można włączać i wyłączać bez znajomości tematu, np. przed wizytą w ASO.
https://www.kufatec.co.uk/shop/en/diagn ... start-stop
Oczywiście nie jest to pełen interfejs OBD/VCDS, ale można włączać i wyłączać bez znajomości tematu, np. przed wizytą w ASO.
-
c#Hunter
- Samochód: Karoq Style 1.5TSI
Eldar ma firmę która się zajmuje takimi tematami i cenowo wyjdzie podobnie plus masz pewność że czegoś nie spaprają i można zrobić o wiele więcej.
Do moich starych Fabii nabyłem interfejs diagnostyczny. Dzisiaj odebrałem Karoq'a z salonu. Pierwsza jazda i ze dwa razy zapomniałem wyłączyć Start/Stop. Może z czasem odruch przy wsiadaniu się wyrobi, ale OBDeleven będzie pewnie drugim zakupem po oponach zimowych. I wyłączę na bank.