Filtr cząstek stałych w silnikach TSI

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Karoqa
Kraq

Post autor: Kraq »

Na stronie www.karoqforum.de znalazłem informację, że od 31 tygodnia kalendarzowego (rok modelowy 2019) wszystkie modele Skody z silnikami TSI otrzymają filtr cząstek stałych.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

marcin
Samochód: Skoda Karoq Style 1.5TSI 150KM

Re: Filtr cząstek stałych w silnikach TSI

Post autor: marcin »

a 1.5TSI ma normę Euro 6.0 czy 6.1?

Darek

Post autor: Darek »

Może z racji wyższej temperatury spalin niż w dieslach i jak mi się wydaje trochę innego ich charakteru GPF nie będzie się tak często zapychał.

Przy jeździe głównie w mieście pozostanie nam wybór tańszego rozwiązania: wymiana GPF albo raz w miesiącu wycieczka z żoną do centrum handlowego w sąsiednim województwie na dopalenie filtra (i drenaż portfela :lol:).

Nie ma się co śmiać. Nie wiem, czy mnie ten problem nie dotknie, bo w styczniu zamówiłem auto z tapicerką Alcantara i termin produkcji to wielka niewiadoma.

----------------------------------

Poczytałem forum Kodiaq'a i tam Koledzy piszą, że w dieslach co pewien czas włącza im się automatyczne dopalanie filtra DPF. Nie trzeba go wypalać długimi przejazdami. Nawet przy krótkich odcinkach miejskich nie mają problemów. Aktualne zużycie filtra pokazuje komputer. W wypadku przerwania jazdy podczas automatycznego dopalania proces jest kontynuowany przy kolejnym uruchomieniu auta.

W wypadku benzyny powinno być chyba lepiej z racji tego, co napisałem wyżej. Swoją drogą ciekawe jaka jest różnica konstrukcyjna pomiędzy filtrem DPF w dieslu i GPF w benzynie.

No i mamy satysfakcję, że ratujemy Planetę. Mięso też już rzadko jadam, bo rodzina na weganizm przeszła ...

hohnender

Post autor: hohnender »

Byłem dzisiaj w salonie i o powyższe spytałem. Handlowiec poinformował mnie, że ponoć Karoqi produkowane już od 25-go tygodnia mają posiadać filtr cząstek stałych. Nie wiem ile w tym prawdy - powtarzam jego słowa (Bednarek / Łódź).

M a r c i n
Samochód: WRX STI 04', Corolla TS 02', Scala 19'

Post autor: M a r c i n »

Z tego co wiem od 35 tygodnia dopiero. Między 31 a 34 tygodniem nie będą w ogóle produkowane 1.5 z napędem 4x2 a 4x4 wejdzie dopiero w 48 tygodniu. Moim zdaniem GPF'ów nie ma co się bać.
Planujesz zakup samochodu?
Zapraszam poza forum 606987746
https://skodakrakow.otomoto.pl/
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.

Kraq

M a r c i n pisze: 20 mar 2018, 14:30 Z tego co wiem od 35 tygodnia dopiero. Między 31 a 34 tygodniem nie będą w ogóle produkowane 1.5 z napędem 4x2 a 4x4 wejdzie dopiero w 48 tygodniu. Moim zdaniem GPF'ów nie ma co się bać.
Jest jeden poważny minus GPF. Jak przeczytałem w necie, nowe silniki TSI z GPF będą miały zmniejszoną moc. Najbardziej dotknie to silnika 2.0TSI GPF.

michalw

Post autor: michalw »

Kraq pisze: 23 kwie 2018, 22:24
M a r c i n pisze: 20 mar 2018, 14:30 Z tego co wiem od 35 tygodnia dopiero. Między 31 a 34 tygodniem nie będą w ogóle produkowane 1.5 z napędem 4x2 a 4x4 wejdzie dopiero w 48 tygodniu. Moim zdaniem GPF'ów nie ma co się bać.
Jest jeden poważny minus GPF. Jak przeczytałem w necie, nowe silniki TSI z GPF będą miały zmniejszoną moc. Najbardziej dotknie to silnika 2.0TSI GPF.
Podaj proszę linka

Kraq

michalw pisze: 23 kwie 2018, 22:46
Kraq pisze: 23 kwie 2018, 22:24
Podaj proszę linka
https://www.briskoda.net/forums/topic/4 ... in-my2019/

M a r c i n
Samochód: WRX STI 04', Corolla TS 02', Scala 19'

Post autor: M a r c i n »

Szczególnie 2.0 TSI z Kodiaqa, które bez GPF'u ma 180km, a z GPF'em 190 :)
Planujesz zakup samochodu?
Zapraszam poza forum 606987746
https://skodakrakow.otomoto.pl/
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.

ODPOWIEDZ