Tryby jazdy 1,5 TSI manual 2024r.
-
Zbyszek1972
- Samochód: Karoq 1.0 TSI STYLE pakiet comfort
Re: Tryby jazdy 1,5 TSI manual 2024r.
Jazda na niskich obrotach to najgorsze co może być dla silników TSI. Do tego jazda na krótkich odcinkach z niedogrzanym silnikiem i po 100tys silnik do remontu.
-
langolier
- Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki
Czyli powinno się standardowo włączać tryb SPORT w automacie ?
Wysokie obroty tylko po rozgrzaniu się silnika i to do temp. oleju ~80st.C ? Przy tej temperaturze zewnętrznej to ok. 25 min. jazdy...
wg mnie główny problem silników z turbiną to brak dbania o silnik i turbinę: przynajmniej 1 min. postoju po rozruchu i min. 30sek. po zatrzymaniu + wysokie obroty przed rozgrzaniem.
Wysokie obroty tylko po rozgrzaniu się silnika i to do temp. oleju ~80st.C ? Przy tej temperaturze zewnętrznej to ok. 25 min. jazdy...
wg mnie główny problem silników z turbiną to brak dbania o silnik i turbinę: przynajmniej 1 min. postoju po rozruchu i min. 30sek. po zatrzymaniu + wysokie obroty przed rozgrzaniem.
Dbać o wymiany oleju. Interwał 15tys. Nie zamulać podczas jazdy, tutaj z automatem to pilnowałbym wysokich obrotów podczas wzniesień. Tyle zamierzam pilnować, bez żadnych rozgrzewań, studzeń itd,langolier pisze: ↑05 sty 2026, 21:58 Czyli powinno się standardowo włączać tryb SPORT w automacie ?![]()
![]()
Mówią że....
Jeżdzić jeżdzić i jeszcze raz jeżdzić.
Auto rzadko użytkowane się psuje. I coś w tym.jest.
Ja przymajniej kontynuje praktyke starszej Rapidki, tam na blacie 258tys po 9.5 latach i 1.2TSI na LPG
-
langolier
Ja wymieniam co 10tys.km i planuje wymianę oleju w skrzyni po 50tys.km (każdych).
O mechatronice słyszałem za to, że jeśli nie ma wyraźnej potrzeby typu zalanie po remoncie, to lepiej nie ruszać tematu.
O mechatronice słyszałem za to, że jeśli nie ma wyraźnej potrzeby typu zalanie po remoncie, to lepiej nie ruszać tematu.
Napisałem już o moim przypadku, fabrycznego poziomu oleju w skrzyni, w wątku o skrzyni DQ200. Stanu u mnie było 3/4.
-
langolier
Jak się o tym dowiedziałeś ?
Jest tych informacji pełno w sieci, kilka potwierdzeń w moim otoczeniu osób, które użytkują tę skrzynię, mój zaufany mechanik potwierdził trend. I dolał...
Tylko z wyprzedzeniem napiszę.
W sieci istnieje grupa ludzi, ktorzy twierdzą, że za dużo oleju też nie dobrze. Twierdzą że temperatura pracy, osiągana jest wtedy w dłuższym czasie.
Ja tam wole mieć dolane
-
langolier
ok, ale po ilu km sprawdziłeś poziom oleju i co Cię do tego skłoniło ?
Wymiana zaraz po powrotu z salonu,a że powrót do domu Koszalin-Oświęcim przez Szczecin, nabił pare set km to inna sprawa 
wydaje mi się że napisałem już co mnie do tego skłoniło. Przecież cała operacja (robocizna+olej) to koszt 600zł... tanio w porównaniu do ludzi, którym sprzegło lub skrzynia sypie się orzy przebiegu 50tys km.
Dużo tego off top sie zrobilo. Pisz w odpowiednim dziale.
wydaje mi się że napisałem już co mnie do tego skłoniło. Przecież cała operacja (robocizna+olej) to koszt 600zł... tanio w porównaniu do ludzi, którym sprzegło lub skrzynia sypie się orzy przebiegu 50tys km.
Dużo tego off top sie zrobilo. Pisz w odpowiednim dziale.
Na szczęscie w manulau tylko sugeruje, a automacie niestety wymusza . A sugestie mozna zlekcewazyc