Jakie felgi do opon zimowych ?

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2022-)
Maniek69
Samochód: Karoq Sportline 2,0 TSI (190 KM) 4x4

Post autor: Maniek69 »

Dobry wieczor Wszystkim Forumowiczom
Chciałbym postawić swojego Karoqa Sportline 2024r. (2.0 TSI 4x4 ) na zimowe koła
Fabrycznie jest na letnich oponach, na felgach Procyon 7Jx18"
Mam zamiar kupić komplet alufelg 16" + opony zimowe 215/60-R16
Znalazłem w necie, że felgi powinne mieć 6Jx16"H2 , ET 43, otwór 57,1 , śruby 5x112
Czy Ktoś może potwierdzić że to jest prawidłowy dobór felg do tego modelu auta?
Jak będzie wyglądał Karoq Sportline na 16 calowych felgach?
Czy to jest dobry pomysł?
Dziękuję za Wasze uwagi

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

kokosowy
Samochód: Karoq 2024 2.0TSI

Re: Jakie felgi do opon zimowych ?

Post autor: kokosowy »

Jeśli chodzi o te 16" to powinno być ok (moja prywatna opinia, nie brać za 100% pewnik) bo sami w oficjalnym sklepie oferują kompletne 16 z takimi samymi parametrami, dla pewności zawsze można zadzwonić/napisać mail i dopytać.
Ja na zimówki dokupiłem sobie 18" od nich i dokupiłem 225/50 opony.
Co do wyglądu to już chyba indywidualna sprawa każdego, mnie już 17" kuły w oczy jeśli chodzi o wygląd dlatego wybrałem 18" kosztem komfortu jazdy.
Obrazek

Looser
Samochód: Karoq Active 1.5 TSI DSG

Post autor: Looser »

Przy zakupie samochodu od razu kupiłem zimówki na 16 stalowych. Nie pamiętam jaki rozmiar. Kapcie mają więcej "mięcha" niż letnie 17. A jak wygląda? Cóż jak koło z plastikowym skodowskim deklem. Ważne było dla mnie to by były stalowe. Dojeżdzam do pracy 180 km w obie strony. Szkoda mi było alusek na solone zimowe drogi.

RobertG7
Samochód: był Karoq 1,6TDi Style DSG

Post autor: RobertG7 »

Looser pisze: 23 lis 2024, 19:33 Przy zakupie samochodu od razu kupiłem zimówki na 16 stalowych. Nie pamiętam jaki rozmiar. Kapcie mają więcej "mięcha" niż letnie 17. A jak wygląda? Cóż jak koło z plastikowym skodowskim deklem. Ważne było dla mnie to by były stalowe. Dojeżdzam do pracy 180 km w obie strony. Szkoda mi było alusek na solone zimowe drogi.
To zobaczysz jak szybko rdza złapie te stalóweczki...

SkodzislawSkodzinski
Samochód: Skoda Karoq

Post autor: SkodzislawSkodzinski »

Mam dokładnie 16 bo tylko one są w dokumentacji homologowane pod łańcuchy. Dwa sezony zimowe, bez śladu rdzy. Ważne żeby nie zakładać kołpaków i nie obijać felg. Bardzo wygodnie się jeździ po górskich drogach w zimie, polecam ciśnienia z tabliczki znamionowej przedlifta.

Wojtek026
Samochód: Karoq 2,0 tdi ambition

Post autor: Wojtek026 »

https://allegro.pl/oferta/4x-felgi-rial ... 7118366980 co sądzicie o felgach Rial, Dotz, Ronal itp. czy fabryczne felgi mogą być mocniejsze?

mikad
Samochód: Skoda Karoq 2.0TDI

Post autor: mikad »

Ronal robi dużo felg na pierwszy montaż, zdejmij koło i obejżyj felgę od wewnętrznej strony, u mnie jest odlewka ronal. Na zimowe mam anzio wheels, zakupione na oponeo a przyszły prosto z fabryki w stalowej woli. Nie wydaje mi się aby felgi zakupione poza serwisem były mniej wytrzymałe bo te firmy produkują dla koncernów motoryzacyjnych, pomijam jakiegoś chińskiego gluta.

Wojtek026
Samochód: Karoq 2,0 tdi ambition

Post autor: Wojtek026 »

Przeglądałem certyfikaty TUV dla poszczególnych felg i różnią się nośnością, mój typ to Rial Astorga 17stki nośność 740kg, lub dezent TR nośność 730kg, dla dezent przewidziane opony 225/55/17 99V, a z tego co przeglądałem np. dedykowane koła zimowe z salonu tam zimówki występują w wersjach XL, przynajmniej dla wersji 16cali, jakie macie zimówki w wersjach 4x4 czy również w wersjach XL, bo zimówka dla rozmiaru 225/55/17 przy nośności 99 ma indeks prędlkości H, a większość opon w tym rozmiarze jest w wersji XL.

ODPOWIEDZ