Stuki w przednim zawieszeniu

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
M&M
Samochód: Karoq Style 1.5TSI Manual

Re: Stuki w przednim zawieszeniu

Post autor: M&M »

U mnie po wymianie łączników stabilizatorów był spokój przez prawie 3 m-ce. Ale niestety znowu się pojawiły odgłosy z prawej strony. skręcanie, hamowanie, progi poprzeczne, pojawia się, ale nie zawsze i z różną intensywnością dźwięku. jeszcze nie byłem po raz kolejny w aso. Muszę zrobić więcej testów tak żeby dało się wymusić stuk podczas jazdy testowej.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Kuba910
Samochód: Karoq 1,5 TSI DSG

Post autor: Kuba910 »

Może te łączniki są tyle warte. Wytrzymują 3 miesiące i wymiana. :oops:

M&M
Samochód: Karoq Style 1.5TSI Manual

Post autor: M&M »

Podczas ostatniej wizyty olejowej zgłosiłem ponownie stuki. Znaleźli odklejającą się częściowo wysuniętą tuleję w prawym wahaczu. Wymienili w ramach gwarancji. Podczas pierwszych jazd wydawało mi się, że stuki ustąpiły. Jednak życie szybko zweryfikowało i już dwa dni później (gorący dzień) stuki ponownie słyszalne. dokładnie te same co wcześniej czyli przy przechyłach nadwozia na zakręcie, przy zjeżdżaniu z długich progów zwalniających. generalnie w momentach gdy zawieszenie musi wykonać większą pracę. Nie chce mi się już wracać do ASO bo i tak na mnie patrzą jak na klienta wiercikichę. Z drugiej strony mogli nie zachęcać do rozszerzonej gwarancji :D

Kuba910

Czołem. Jak sprawy w temacie ? Ruszyło się Coś? Ktoś z Kolegów ogarnął temat tego „pykania” ?

thomson
Samochód: Skoda Karoq, 1,5TSI DSG, wersja Style

Post autor: thomson »

już 2 razy byłem w ASO z tym problemem. Najpierw jedno koło (prawe), a po jakimś czasie drugie-lewe. Wg wiedzy, jaka została mi przekazana po naprawie, 'sprawcą' głuchego pykania w zawieszeniu są plastikowo-gumowe osłony amortyzatora, które trzeba w odpowiednim miejscu przyciąć, skrócić, a następnie przesmarować jakimś ich smarem. To pomaga ale ... w rok po wykonaniu pierwszej naprawy znów zacząłem ostatnio słyszeć to "pykanie'' po prawej stronie, na razie słabe dźwięki ale kto wie jak będzie dalej....

Kuba910

Skoro coś tam przycięli, wycięli, posmarowali, pogłaskali i dalej jest to samo to słabo świadczy o całym serwisie Skody. Nie kontaktują się ze sobą. Nie rozwiązują problemów. Nie szanują klientów.

GrzegorzSt
Samochód: Skoda karoq 1.0 tsi

Post autor: GrzegorzSt »

Witam serdecznie. Mam ten sam problem z kurczakiem 2 generacji z 2023r po przejechaniu 18tys.stuka przód pod obciążeniem.

Zbyszek1972
Samochód: Karoq 1.0 TSI STYLE pakiet comfort

Post autor: Zbyszek1972 »

Pozostaje pojechać na szarpaki i tam sprawdzić. Ja mam przejechane 50tys i zero dziwnych odgłosów wiec twój objaw w aucie to nie jest normalne. To mogą być gumy na wahaczach lub odboje na amortyzatorach .

PrzemasCeli
Samochód: Karoq Style 1.5 TSI DSG

Post autor: PrzemasCeli »

Mi za to piszczy przednie zawieszenie przy mroźnych dniach po przejeździe przez " śpiącego policjanta" Kura 2023 . Serwis, rzecz eksploatacyjna i wymiana na koszt użytkownik. Nieważne że piszczy już 3 zimę.

MDMA66
Samochód: Škoda Karoq SL 1.5 DSG

Post autor: MDMA66 »

PrzemasCeli pisze: 02 sty 2026, 12:05 Mi za to piszczy przednie zawieszenie przy mroźnych dniach po przejeździe przez " śpiącego policjanta" Kura 2023 . Serwis, rzecz eksploatacyjna i wymiana na koszt użytkownik. Nieważne że piszczy już 3 zimę.
Skrzypią gumy, stary temat, znany od kilkunastu lat. Próbowałem walczyć w Škodzie Rapid, po dwóch próbach odpuściłem, nieszkodliwy objaw.

ODPOWIEDZ