Mógłbyś wkleić link do tego kabla?
Wymiana akumulatora i kodowanie
Re: Wymiana akumulatora i kodowanie
Ja kupiłem ten :
https://a.aliexpress.com/_EJTF5Mg
…. ale na Ali jest duży wybór
[/quote]
Dziękuję!
Rozumiem, że wiesz co i jak zdemontować i gdzie to podłączyć?
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.
Sportline 2,0 TSI.
Dziękuję!
Rozumiem, że wiesz co i jak zdemontować i gdzie to podłączyć?[/quote]
Tu mały rollercoaster. Trzeba się trochę posiłować przy odpięciu tego moduły z przyciskami. Jest tu na forum temat z info jak to zrobić.
Też właśnie musiałem wymienić Aku i też chciałem z efb na agm.Osy4 pisze:Podjechałem do gościa od aku żeby mi zakodował ale okazało się że jego „maszynka” (nie VCDS) niestety nie widzi samochodu.
Gość powiedział że brak wykrywania samochodu może być informacją że nie wymaga kodowania. Ale sam nie był przekonany. Druga sprawa że w Karoqu miałem fabrycznie Exide 70ah 700A EFB+ (czyli kwasiaka z dodatkiem czegoś) włożyłam (według wyszukiwarki Bannera ) Bannera 70ah 760A AGM. Ciekawe czy w VCDS da się to ustawić i czy będzie zmiana. Poczytałem na stronie Bannera że niektóre samochody muszą „nauczyć się” obsługiwać aku i zazwyczaj dzieje się to po jakimś czasie. Wysiadając z samochodu sprawdziłem jeszcze napięcie ładowania i jak zaraz po wymianie w tej samej konfiguracji (rozruch, światła mijania, radio i klima) miałem 12.6V-12.8V to teraz już 14.4V-14.5V. Może samochód już zdążył „nauczyć się ” obsługiwać nowy aku. Kilka km na nim już zrobiłem.
Niestety umieszczenie AGMa w komorze silnika to dla tego typu Aku szybka droga do zabicia go. AGMy powinny być umieszczane w bagażnikach lub w szczególnych, termicznych obudowach jeśli jest w komorze silnika.
Po zmianie z efb na agm powinno się to zmienić w ustawieniach, bo one są charakterystyki ładowania. Podobnie jak wyglądasz inna pojemność aku.
Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam,
Jacek
Jacek
Aku jest zabezpieczony tą śmieszną osłoną termiczne, która przełożyłem na AGM. Aku 70ah ma ten sam rozmiar co EFB tzn. L3 więc wszystko pasuje bez modyfikacji. Na razie działa super. W moim przypadku prąd rozruchu wzrósł z 700A (stary aku) na 760A (a w pomiarach miał nawet 820A). Po całej nocy na dworze w -7, pali „od strzała”.
W Car Scanner zakodowałem go według parametrów na nowym Aku. Jest tam możliwość wyboru rodzaju aku np, AGM, pojemności, producenta oraz numeru seryjnego. Zaktualizowałem przy okazji soft w MIB2 na 480T. Nie wiem czy to tylko soft radia czy również obsługi softu samochodu, ale na razie żadnych problemów i usterek.
W Car Scanner zakodowałem go według parametrów na nowym Aku. Jest tam możliwość wyboru rodzaju aku np, AGM, pojemności, producenta oraz numeru seryjnego. Zaktualizowałem przy okazji soft w MIB2 na 480T. Nie wiem czy to tylko soft radia czy również obsługi softu samochodu, ale na razie żadnych problemów i usterek.
Oby Aku służył długo i bezproblemowo. Ja z Nowego Aku Grom (koreański z 36 mies gwarancji) też mam 760 A rozruchowego. Przy obecnym mrozie -15*C pali jak trzeba.Osy4 pisze: ↑15 lut 2025, 8:47 Aku jest zabezpieczony tą śmieszną osłoną termiczne, która przełożyłem na AGM. Aku 70ah ma ten sam rozmiar co EFB tzn. L3 więc wszystko pasuje bez modyfikacji. Na razie działa super. W moim przypadku prąd rozruchu wzrósł z 700A (stary aku) na 760A (a w pomiarach miał nawet 820A). Po całej nocy na dworze w -7, pali „od strzała”.
Aktualizację softu robiłeś przez CarScanner, czy w inny sposób? Możesz więcej napisać o tej aktualizacji?
Pozdrawiam,
Jacek
Jacek
Wymiana akumulatora i kodowanie
Aktualizacje softu zrobiłem korzystając z MIB-Helper a pobrałem plik z MIB Solution.
Tu na połączatku jest omówiony temat aktualizacji a tu instrukcje krok po kroku jak to zrobić, niestety po angielsku.
Później jak już wgrasz nowy soft, można zacząć zabawę. Car Scannerem odblokowujesz menu programisty, później w GEM tzw. green menu instalujesz Toolbox który ścigasz z GitHub (najlepiej ver. 1.4.2) i hakujesz nim jednostkę. Wtedy zaczyna się zabawa w personalizację ale trzeba uważać i robi się to na własną odpowiedzialność, bo można zablokować jednostkę i trzeba ja wtedy reanimować tzn mechanicznie zajrzeć w bebechu (te ukryte w schwowku ). Wszystko to i inne robiłem na moim Amundsenie w Karoq i wszystko lata
a opcji jest sporo
.
Kto by pomyślał że zaczęło się od słabego aku, jego wymiany i potrzebie zakodowania
a poszło tak szeroko w hakowanie, kodowanie i adaptacje całego samochodu i radia. Jak dla mnie super zabawa
Tu na połączatku jest omówiony temat aktualizacji a tu instrukcje krok po kroku jak to zrobić, niestety po angielsku.
Później jak już wgrasz nowy soft, można zacząć zabawę. Car Scannerem odblokowujesz menu programisty, później w GEM tzw. green menu instalujesz Toolbox który ścigasz z GitHub (najlepiej ver. 1.4.2) i hakujesz nim jednostkę. Wtedy zaczyna się zabawa w personalizację ale trzeba uważać i robi się to na własną odpowiedzialność, bo można zablokować jednostkę i trzeba ja wtedy reanimować tzn mechanicznie zajrzeć w bebechu (te ukryte w schwowku ). Wszystko to i inne robiłem na moim Amundsenie w Karoq i wszystko lata
Kto by pomyślał że zaczęło się od słabego aku, jego wymiany i potrzebie zakodowania
-
sebastian7905
- Samochód: Skoda Karoq sportline 4x4 2.0 tdi 190
Słuchajcie jak pojawi sie filmik na youtube mojego kolegi, to wrzucę ,jest tam pokazane co i jak zakodowac na podstawie superb III i mojego Karoqa , wszystko programem VCDS
-
sebastian7905
- Samochód: Skoda Karoq sportline 4x4 2.0 tdi 190
Jeżeli chodzi o kodowanie ,według mnie nic się nie stanie jak nie zakodujesz, ale dla chętnych daję filmik na przykładzie skody superb i mojego Karoqa