Wymiana akumulatora i kodowanie
Kupiłem nowy akumulator i widzę że jest problem z ładowaniem. Muszę zakodować. Czy ktoś z Was to robił? Wiecie skąd pobrać wersje VCDS obsługującą moduł OBDII po Bluetooth? A może znacie sposób jak to zrobić w inny sposób?
Re: Wymiana akumulatora i kodowanie
Podjechałem do gościa od aku żeby mi zakodował ale okazało się że jego „maszynka” (nie VCDS) niestety nie widzi samochodu.
Gość powiedział że brak wykrywania samochodu może być informacją że nie wymaga kodowania. Ale sam nie był przekonany. Druga sprawa że w Karoqu miałem fabrycznie Exide 70ah 700A EFB+ (czyli kwasiaka z dodatkiem czegoś) włożyłam (według wyszukiwarki Bannera ) Bannera 70ah 760A AGM. Ciekawe czy w VCDS da się to ustawić i czy będzie zmiana. Poczytałem na stronie Bannera że niektóre samochody muszą „nauczyć się” obsługiwać aku i zazwyczaj dzieje się to po jakimś czasie. Wysiadając z samochodu sprawdziłem jeszcze napięcie ładowania i jak zaraz po wymianie w tej samej konfiguracji (rozruch, światła mijania, radio i klima) miałem 12.6V-12.8V to teraz już 14.4V-14.5V. Może samochód już zdążył „nauczyć się ” obsługiwać nowy aku. Kilka km na nim już zrobiłem.
Gość powiedział że brak wykrywania samochodu może być informacją że nie wymaga kodowania. Ale sam nie był przekonany. Druga sprawa że w Karoqu miałem fabrycznie Exide 70ah 700A EFB+ (czyli kwasiaka z dodatkiem czegoś) włożyłam (według wyszukiwarki Bannera ) Bannera 70ah 760A AGM. Ciekawe czy w VCDS da się to ustawić i czy będzie zmiana. Poczytałem na stronie Bannera że niektóre samochody muszą „nauczyć się” obsługiwać aku i zazwyczaj dzieje się to po jakimś czasie. Wysiadając z samochodu sprawdziłem jeszcze napięcie ładowania i jak zaraz po wymianie w tej samej konfiguracji (rozruch, światła mijania, radio i klima) miałem 12.6V-12.8V to teraz już 14.4V-14.5V. Może samochód już zdążył „nauczyć się ” obsługiwać nowy aku. Kilka km na nim już zrobiłem.
Koduje się jeżeli wartości akumulatora są inne niż poprzednio zakodowany.
dla grupy VW jest chyba najwięcej narzędzi do kodowania z opcją kodowania akumulatora. Najprostsze np. na androida z OBDII mają taką opcję (Car Scaner PRO) i robi się to bardzo prosto. Zalecany akumulator dla Karoq EFB
dla grupy VW jest chyba najwięcej narzędzi do kodowania z opcją kodowania akumulatora. Najprostsze np. na androida z OBDII mają taką opcję (Car Scaner PRO) i robi się to bardzo prosto. Zalecany akumulator dla Karoq EFB
W instrukcji obsługi Karoqa nie widzę zapisu, że po odłączeniu akumulatora trzeba go "kodować".
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.
Sportline 2,0 TSI.
Wielkie dzięki za pomoc. Zainstalowałem aplikację na iOS/iPhone, wykupiłem licencję Lifetime za 39,99zl i aku zakodowany.bysiek pisze:Najprostsze np. na androida z OBDII mają taką opcję (Car Scaner PRO) i robi się to bardzo prosto. Zalecany akumulator dla Karoq EFB
Jest w ustawieniach aku dla Karoq również AGM, który wybrałem.
Można tym programem uruchomić też kilka fajnych opcji nie aktywnych z fabryki.
POLECAM!!!
Bo nie trzebaMars pisze:W instrukcji obsługi Karoqa nie widzę zapisu, że po odłączeniu akumulatora trzeba go "kodować".
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
-
PrzemasCeli
- Samochód: Karoq Style 1.5 TSI DSG
Funkcji jest sporo ale trzeba sobie je posprawdzać ze specyfikacją samochodu. Mi np. zależało na włączeniu obniżania się lusterka wstecznego prawego (mam lusterka składane, podgrzewanie, elektrycznie ustawiane) ale po wymuszeniu tej funkcji w kodowaniu zarówno dla lusterka z i bez pamięci i pojawienia sie opcji w menu, niestety się nie opuszczają
. Chyba że coś źle robię. Może ktoś pomoże ?
Musisz mieć elektrycznie regulowane siedzenia (opcja za dopłatą)by ta funkcja działałaOsy4 pisze:Funkcji jest sporo ale trzeba sobie je posprawdzać ze specyfikacją samochodu. Mi np. zależało na włączeniu obniżania się lusterka wstecznego prawego (mam lusterka składane, podgrzewanie, elektrycznie ustawiane) ale po wymuszeniu tej funkcji w kodowaniu zarówno dla lusterka z i bez pamięci i pojawienia sie opcji w menu, niestety się nie opuszczają. Chyba że coś źle robię. Może ktoś pomoże ?
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Chciałem wyłączyć Start-Stop przez appke ale niestety u mnie też nie działa, więc zamówiłem już kabelek na Ali. Myślę że właśnie ten system załatwił mi aku przez te 5lat.