LPG - film

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2017-2022)
marcin
Samochód: Skoda Karoq Style 1.5TSI 150KM

LPG - film

Post autor: marcin »

Planuje ktoś?

Sponsor

Kalinski

LPG - film

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

LPG - film

Sponsor

AUTO-PAK

elektrod

Re: LPG - film

Post autor: elektrod »

Tekst, że średnie spalanie w cyklu mieszanym poniżej 10l/100km jest prawie niemożliwe do osiągnięcia jest trochę naciągany. Dane producenta 5,5l/100km zresztą też. Prawda leży po środku

bartic
Samochód: Skoda Karoq 1.5 tsi (manual)

Post autor: bartic »

Ja prawdopodobnie "łyknę" kiedyś instalację. Nie koniecznie ten typ, raczej wtrysk bezpośredni w fazie ciekłej.
Na razie wciąż są drogie takie zestawy, jest też parę problemów do rozkminienia, ale za jakiś czas, kto wie.
A co do spalania. Byłem 3 razy na jazdach karoqiem, raz około 1,5 godziny jeździłem, cykl mieszany od miejskich korków i skrzyżowań, aż po autostradowe kawałki i mnie wyszło 8.4/100 (z komputera), a nie starałem się jakoś specjalnie oszczędzać.

M a r c i n
Samochód: WRX STI 04', Corolla TS 02', Scala 19'

Post autor: M a r c i n »

Nie warto montować gazu w tych silnikach :)
Planujesz zakup samochodu?
Zapraszam poza forum 606987746
https://skodakrakow.otomoto.pl/
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.

bartic

Nie warto montować gazu w tych silnikach
No jakbym dealera słyszał. Rozwiń temat, uzasadnij.

tborowsk

Post autor: tborowsk »

bartic pisze: 07 mar 2018, 20:16
Nie warto montować gazu w tych silnikach
No jakbym dealera słyszał. Rozwiń temat, uzasadnij.
Trafiłeś w punkt z tym dealerem :D

M a r c i n

Bazując na moim wykształceniu i zainteresowaniu projektowaniem silników: Bo gaz to jedynie zaszłość jaka została w nas - Polakach. Ciepło spalania benzyny to ok. 42 MJ/kg (10 kcal/g), co z kolei powoduje temperaturę spalania w komorze spalania na poziomie ~684 stopni. W przypadku gazu te parametry są o około 25% większe i temperatura spalin silnika pracującego na benzynie utrzymuje się na poziomie 800 stopni, a w przypadku gazu około 900. To duża różnica. Weźcie pod uwagę Szczególnie w silnikach z bezpośrednim wtryskiem, gdzie wtryskiwacze znajdują się zaraz w komorze spalania. Wtryski również są przystosowane do pracy w konkretnej temperaturze. Gdyby nadal były to silniki z wtryskiem pośrednim, albo na zasilaniu gaźnikowym - śmiało, montujcie :) Ale niestety nie są.

Do tego dochodzi temperatura pracy katalizatora, gniazd zaworowych etc. Przy podwyższonej temperaturze, spada żywotność tych komponentów. Efekt? Myślę, że każdy jest w stanie sobie dopowiedzieć.

Obrazek

Tak wygląda katalizator Toyoty po 150 000km pracy na fabrycznej instalacji gazowej - dla tych mniej obytych z mechaniką i układami wydechowymi- struktura tej siateczki przy pracy na benzynie pozostaje ciągle nienaruszona jak z prawej strony otworu na całej objętości katalizatora. Katalizator to dość drogi element :) Może to kwestia konkretnego egzemplarza, ale Toyoty akurat średnio lubią instalacje gazowe.

Bazując na doświadczeniach z jazdy i doświadczeniach dealerskich klienta: Aby utrzymać silnik w sprawności instalacja gazowa pracuje z tzw. "dotryskiem benzyny" aby chłodzić i oczyszczać wtryskiwacze benzynowe. Tym samym samochód w mieście pali ok 8-10 litrów gazu :) Brzmi fajnie, nie? 16 do 20 złotych za 100km... Trzeba wziąć pod uwagę, że w jeździe miejskiej samochód spali od 1,5 do 3 litrów benzyny, dokładamy tym samym do tego od 8 do 15 złotych i tym samym koszt 100km wzrasta do 31-35zł. Samochód z tym samym silnikiem jest w stanie spokojnie utrzymać spalanie w normalnej jeździe miejskiej na poziomie 6-8 litrów. daje nam to 30-40zł za 100km. Oszczędność jest, ale mimo wszystko znikoma.

Pójdźmy dalej - bo użytkowanie samochodu to nie tylko samo spalanie paliwa - montując gaz do nowego samochodu znika nam przywilej w postaci przeglądu technicznego po 3 latach i kolejno następnego po 2latach. Na przestrzeni pięciu lat łącznie wydamy 200zł na przeglądy. Przy instalacji gazowej co roku płacimy 200zł. Czyli po pięciu latach daje to 1000złotych - różnica OŚMIU STÓWEK. Dołóżmy do tego przeglądy instalacji gazowej co roku lub co 15 000km w cenach od 400 do 2500zł w zależności od potrzeby danego samochodu.

A w przypadku Skody bez gazu jest jeszcze pakiet przeglądów - pozwala zaoszczędzić sporo kasy :)

Gaz jest spoko - na trasach. Wtedy nie widzę przeciwwskazań, bo samochód i silnik lepiej się chłodzi i sam dotrysk benzyny jest mniejszy. Pytanie tylko, jak zareagują na to wszystkie komponenty.

Jako, że w innym temacie jeden z użytkowników poczuł się ruszony, podkreślam - jest to jedynie moja prywatna opinia.
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.

bartic

Są instalacje wtrysku bezpośredniego LPG w fazie ciekłej. Dostępne może od dwóch lat, wciąż mają wady. Wiem, że bywają problemy z rozruchem przy niskich temperaturach (to zdaje się kwestia prężności par paliwa), jest pompa wysokiego ciśnienia, która może przeszkadzać, bo bywa, że ją słychać, no i konieczność przerobienia lub wymiany oryginalnej pompy paliwa (co zwiększa koszty). Zaleta jest taka, że LPG jest dostarczane przez oryginalne wtryski benzynowe.
Na instalację jak z filmu nie zdecydowałbym się, ale rozwój instalacji wtrysku w fazie ciekłej obserwuję z zainteresowaniem.

M a r c i n

bartic pisze: 08 mar 2018, 20:07 Są instalacje wtrysku bezpośredniego LPG w fazie ciekłej. Dostępne może od dwóch lat, wciąż mają wady. Wiem, że bywają problemy z rozruchem przy niskich temperaturach (to zdaje się kwestia prężności par paliwa), jest pompa wysokiego ciśnienia, która może przeszkadzać, bo bywa, że ją słychać, no i konieczność przerobienia lub wymiany oryginalnej pompy paliwa (co zwiększa koszty). Zaleta jest taka, że LPG jest dostarczane przez oryginalne wtryski benzynowe.
Na instalację jak z filmu nie zdecydowałbym się, ale rozwój instalacji wtrysku w fazie ciekłej obserwuję z zainteresowaniem.

Tak, takie instalacje produkuje np. Prins. Wykorzystują wtryski benzynowe, ale nadal praca na gazie wymaga dotrysku benzyny :) To, że gaz jest puszczany przez fabryczne wtryski benzyny to niekoniecznie zaleta. Z punktu widzenia montażu - nie wymaga ingerencji w kolektor dolotowy itd. ale nie zapominajmy, że nadal wtryski zostały stworzone do pracy na benzynie.
Dużo dostępnych!

Md-cinek

Lpg

Post autor: Md-cinek »

Witam, lpg do 1.0? Jest już taka instalacja?

ODPOWIEDZ