Awarie Karoq

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Marcooo
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI 150 km 4x4

Awarie Karoq

Post autor: Marcooo »

Jakie awarie i po jakim czasie mieliście w swoich Karoqach?

Sponsor

Kalinski

Awarie Karoq

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Awarie Karoq

Sponsor

AUTO-PAK

Marcooo
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI 150 km 4x4

Re: Awarie Karoq

Post autor: Marcooo »

Po 3 latach pęknięcie boków reflektorów. Wymiana na dodatkowej gwarancji . Koszt 0 zł .

BartekR
Samochód: Skoda Karoq 1.5

Post autor: BartekR »

Witam. Jestem nowy na forum. Po odpaleniu auta samochód wydaje dziwny dźwięk. Ciekawostką jest że dźwięk zanika jak wcisnę sprzęgło. Czy ktoś z Państwa wie co to może być ? Samochód jest jeszcze na gwarancji. Jak pojadę do serwisu to jak na złość tego dźwięku nie ma. Zaznaczę że nie zawsze ten dźwięk się pojawia. Przesyłam Link do filmu. Karoq 1,5 skrzynia manualna. Pozdrawiam

https://youtube.com/shorts/ZBfQ3tUvFs8? ... PvlWsydgPq

langolier
Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki

Post autor: langolier »

Dobrze jest podawać rocznik i przebieg, od jak dawna jesteś właścicielem i od jak dawna jest objaw.
Oraz np. czy występuje na luzie czy podczas jazdy.
Jeśli dźwięk znika po wciśnięciu pedału sprzęgła i na luzie to problem jest w nim samym, tzn. w układzie sprzęgła.

M&M
Samochód: Karoq Style 1.5TSI Manual

Post autor: M&M »

Miałem podobne dźwięki jakieś półtrora roku temu. Poniżej wklejam mojego posta z forum:
Podzielę się swoim doświadczeniem ze skrzynią manualną z 1.5 TSI, Karoq ze stycznia 2021, może komuś się takie info przyda. Niedawno po jeździe autostradowej przy dojeździe na pauzę (toczenie samochodu) zacząłem słyszeć dziwne odgłosy spod maski po stronie kierowcy. coś w stylu rzężenia, (dla mnie brzmiało to jak zapowietrzona pompa próbująca mimo wszystko coś przeciskać). po zatrzymaniu samochodu i pracy na luzie, rzężenie cały czas występujące, czasem regularne odgłosy, czasem przestające i niemiarowe. przed kolejną pauzą wyłączyłem wcześniej klimę, ale nic to nie pomogło, nadal rzężenie. Po jeździe miejskiej/podmiejskiej efekt nie występował wogóle, nie dało się go wywołać. Po dłuższej jeździe autostradowej, rzężenie. Pojechałem do ASO, gdzie stwierdzono na dzień dobry, że skoro nie da się tego wywołać to ciężko będzie o diagnozę. Na szczęście nagrałem film podczas jednego postoju i występowania problemu. ASO podpierając się filmem stwierdziło, że chyba zna przyczynę problemu, bo spotkali się już z podobnym efektem w octavii, problem ze skrzynią biegów. Według info przekazanych przez ASO problemem była jakaś tam śruba przy skrzyni biegów, która prawdopodobnie była fabrycznie dokręcona ze zbyt małym momentem i ma tendencję do poluzowywania się. na skutek jej luzu dochodzi do rezonowania tarczek które to powodują właśnie rzężenie które występowało. Technologia naprawy ponoć opracowana w informatorze technicznym skrzyni przewiduje po prostu wymianę tejże śruby i dokręcenie jej z odpowiednim momentem. Problemem jest tylko dostanie się do tejże śruby, która to jest pod jakimś deklem. Dekiel jest jednorazowy i uszczelniany silikonem dlatego też samochód był do odbioru dopiero dnia następnego, żeby mogło to wszystko ładnie wyschnąć. Po interwencji ASO póki co żadne nieprzewidziane efekty dźwiękowe nie występują, więc mam nadzieję, że problem został rozwiązany.
Od czasu interwencji (1,5 roku) do tej pory spokój.

ODPOWIEDZ