Kilka pytań o opcje

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Karoqa
Darek

Re: Kilka pytań o opcje

Post autor: Darek »

Z racji zawodu (IT) mam ograniczone zaufanie do komputerów. Ale jak Cię z obu stron zastawią dostawczakami, to nic tylko pasażera wysłać za pilota. A tu Rear Trafic Alert może coś pomóc.

A co do Blind Spot Detection, to sprawdźcie ile razy machacie głową w bok przy zmianie pasa. No i ta animacja PanPysia wyżej z autostradą robi wrażenie.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Kraq

Post autor: Kraq »

Darek pisze: 14 mar 2018, 11:34 Z racji zawodu (IT) mam ograniczone zaufanie do komputerów. Ale jak Cię z obu stron zastawią dostawczakami, to nic tylko pasażera wysłać za pilota. A tu Rear Trafic Alert może coś pomóc.
A co do Blind Spot Detection, to sprawdźcie ile razy machacie głową w bok przy zmianie pasa. No i ta animacja PanPysia wyżej z autostradą robi wrażenie.
BSD fajna rzecz, tylko trzeba pamiętać o zasadzie ograniczonego zaufania do każdego takiego systemu. Czas od wykrycia pojazdu przez czujnik BSD (zasięg ok. 20m, w innych markach do 30m) do ewentualnej reakcji przez kierowcę jest tak mały, że zanim kierowca zareaguje (od momentu gdy zobaczy lampkę w lusterku), to wyprzedzający samochód może być już na równi z nami lub przed nami. Jeżeli ktoś myśli, że ten system będzie myślał za nas i zastąpi nasze oczy, to jest w błędzie. Trzeba też pamiętać o ograniczeniach tego systemu. W instrukcji obsługi samochodu czytamy:
Asystent kontroli „martwego punktu“ ma ograniczenia fizyczne i systemowe. Dlatego w następujących sytuacjach system może z opóźnieniem zwracać uwagę na pojazd na sąsiednim pasie albo wcale go nie rozpoznawać:
- Gdy pojazd zbliża się z bardzo wysoką prędkością.
- Podczas jazdy po bardzo ostrym łuku albo w ruchu okrężnym.
I dalej:
W następujących sytuacjach lampka kontrolna w lusterku zewnętrznym zwraca uwagę na pojazd wykryty w „martwej strefie“.
- Pojazd B jest wyprzedzany przez pojazd A
- Pojazd C wyprzedza pojazd D z prędkością większą o maks. 10 km/h
Jeżeli prędkość podczas wyprzedzania jest wyższa, nie nastąpi ostrzeżenie za pomocą lampki kontrolnej.

Sytuacja z testu Karoqa. Nie da się cały czas patrzeć w lusterka, a tylko tam są lampki systemu. Powinny być jeszcze dodatkowe lampki na panelu zegarów przed kierownicą.

tborowsk

Post autor: tborowsk »

Każdy system jest dobry, ale to kierowca prowadzi samochód, a nie komputer. Wystarczy o tym pamiętać, używać głowy i traktować dodatkowe systemy jako pomoc, która nie zwalnia z myślenia.

Kraq

Post autor: Kraq »

PanPyś pisze: 13 mar 2018, 19:19 Dzień Dobry wszystkim!

Zwracam się na forum, ponieważ w salonie nie mogłem dowiedzieć się wszystkiego na temat auta, a niestety dostępne są tylko tzw. "full opcje".

Zastanawiam się nad zakupem Karoqa w wersji 1.5 tsi dsg + parę dodatków. Nurtuje mnie jednak kilka kwestii:

1) ACC + Lane assist a Traffic Jam assist: Testowy Karoq miał wszystko na pokładzie. Bardzo spodobała mi się funkcja tempomatu zatrzymującego samochód do zera w korku oraz ruszający po delikatnym muśnięciu gazu, oraz oczywiście lane assist przy każdej prędkości. Jaki wpływ na to ma traffic jam assist? Czy tracę coś z tej funkcjonalności?

2) Canton - nie mam jak przesłuchać zwykłego radia, a Canton mnie nie porwał - czy warto dopłacać?

3) Driving mode select - czy warto? Jedyna różnica jaką dostrzegłem to zrzucanie biegu na luz w trybie eco.
Odnośnie Cantona - opinia z testu. Mam takie samo zdanie.

M a r c i n
Samochód: WRX STI 04', Corolla TS 02', Scala 19'

Post autor: M a r c i n »

Darek pisze: 13 mar 2018, 23:04 Zrezygnowałem z Lane Assist z jednej prostej przyczyny: szarpał się ze mną o kierownicę. Dla mnie średnia przyjemność. Jak wypożyczyłem auto po raz drugi, to opcja była już wyłączona. Faktycznie na zaśnieżonej drodze niewiele pomaga.

A na opcjach nie oszczędzałem. Wziąłem Columbusa, Park Assist dla żony i Cantona dla mnie. Druga jazda testowa miała na celu sprawdzenie przydatności Blind Spot Detection. Dobrałem, bo w mieście jak i poza miastem może się przydać. A wydaje mi się, że w komplecie doszedł Rear Traffic Alert. Do tego wybrałem pamięć ustawień, bo aktualnie w żony samochodzie muszę nurkować w lusterka, chociaż różnica wzrostu nie jest jakaś wybitnie duża. Ta opcja też chyba sama weszła przy składanych lusterkach.
Lane assist jest genialny podczas jazdy autostradą i jazdy w korku. W innych przypadkach możesz go po prostu wyłączyć dwoma kliknięciami ;)
Planujesz zakup samochodu?
Zapraszam poza forum 606987746
https://skodakrakow.otomoto.pl/
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.

Darek

Post autor: Darek »

M a r c i n, zgadzam się. Większość opcji trzeba samodzielnie przetestować. Po to mamy wypasione auta do jazd próbnych.

Ja testowałem dwa razy. Akurat Lane Assist w niekorzystnych warunkach. Śnieg i fragmentami remontowana droga. Na wyświetlaczu widziałem, że asystent czasami się wyłączał, bo nie widział linii na drodze. Może stąd to szarpanie kierownicą. Na autostradzie i w korku nie miałem okazji. Swoją drogą ciekawe, jak zachowałby się we mgle. Może ktoś przetestuje?

Po BSD specjalnie wróciłem, żeby przetestować w mieście. No i domówiłem.

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

W trudnych warunkach pogodowych działa lepiej niż ludzkie oko…
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Karoqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

PanPyś
Samochód: Karoq 1.5 TSI DSG Style MY2019

Post autor: PanPyś »

Na jakiej zasadzie? Łapie tor jazdy poprzedzającego samochodu, tak jak np. Tesla od dwóch ostatnich aktualizacji?

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Nie, po prostu lepiej „widzi” linie :) Oczywiście nie ma to zastosowania, jeśli są przysypane śniegiem.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Karoqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Awatar użytkownika
Lucien
Samochód: VW Tiguan 2.0 TSI 4x4 190KM

Post autor: Lucien »

Czy ktoś się orientuje czy w Karoqu są opcje, ktore można dokupić po zakupie auta? Rzecz jasna mam na myśli tylko funkcje elektroniczne. Pamiętam że w Yetim można było dokupić np. "Smart link" i chyba "Skoda connect".

ODPOWIEDZ