wysokie spalanie

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2022-)
langolier
Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki

Re: wysokie spalanie

Post autor: langolier »

U mnie (1.5TSI) przy jeździe 80- 90km/h w trasie schodzę poniżej 5l/100km. Nawet ostatnio miałem śmieszną sytuację, bo sąsiad się pyta "ile pali ? Z 5 litrów ?" na co ja "No tak, ale tylko w trasie". Na co on, że jego diesel też tyle w trasie pali a ja, że mój to benzyna .
W mieście wielkości Łodzi nigdy (nawet zimą) nie zdarzyło mi się wejść >10l/100km przy trasie >15km nawet w najgorszych godzinach jazdy (praca).
Wszystko wskazania komputera.
Patrząc na Wasze wpisy przestaję żałować, że jak zamawiałem to nie było silnika 2.0 TSI dla wersji Style. No, może trochę tego sprzęgła hydrokinetycznego.... ale trudno 🫡

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

nivar
Samochód: Karoq 2.0TSI

Post autor: nivar »

Ja nie żałuję. Auto jest dynamiczne. Załadowane na full, nie umiera przy jeździe pod górkę. Nie zamieniłbym na 1,5 nawet ze względu na spalanie :)

Mars
Samochód: Skoda Karoq Sportline, 2,0 TSI.

Post autor: Mars »

nivar pisze: 11 maja 2024, 19:12 Ja nie żałuję. Auto jest dynamiczne. Załadowane na full, nie umiera przy jeździe pod górkę. Nie zamieniłbym na 1,5 nawet ze względu na spalanie :)
Dokładnie, auto świetnie przyspiesza dając radochę. U mnie dodatkowo jest jeszcze inny czynnik, a mianowicie potrzebowałem mocnego holownika do przyczepy kempingowej.
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

mikad
Samochód: Skoda Karoq 2.0TDI

Post autor: mikad »

Juras pisze: 10 maja 2024, 10:51 Pół żarem, pół serio. Mam taki sam silnik i może lepiej zgłosić im, że aż do niedawna pokazywał Ci wskaźnik zaniżone o połowę spalanie? U mnie 10-12 litrów jest na porządku dziennym.
Jprdl, mój jeździ praktycznie cały czas w mieście i raz w tygodniu 30 kilometrów syn jedzie na uczelnię to tez mu przybutuje i pokazuje średnie spalanie 5,8 nawet jak zaniża z litr to i tak jest przepaść.

Juras
Samochód: Skoda Karoq 2.0 TSI 4x4

Post autor: Juras »

mikad pisze: 13 maja 2024, 22:07
Juras pisze: 10 maja 2024, 10:51 Pół żarem, pół serio. Mam taki sam silnik i może lepiej zgłosić im, że aż do niedawna pokazywał Ci wskaźnik zaniżone o połowę spalanie? U mnie 10-12 litrów jest na porządku dziennym.
Jprdl, mój jeździ praktycznie cały czas w mieście i raz w tygodniu 30 kilometrów syn jedzie na uczelnię to tez mu przybutuje i pokazuje średnie spalanie 5,8 nawet jak zaniża z litr to i tak jest przepaść.
Mówimy o silniku TSI a nie TDI.

cojestdoktorku
Samochód: Kia rio 1.2

Post autor: cojestdoktorku »

nivar pisze: 11 maja 2024, 19:12 Ja nie żałuję. Auto jest dynamiczne. Załadowane na full, nie umiera przy jeździe pod górkę. Nie zamieniłbym na 1,5 nawet ze względu na spalanie :)
1,5 też nie umiera :)
Napisałbym ze to tylko 40KM więcej, ale to nie do końca prawda bo 2.0TSI ma pełną moc szybciej, juz przy 4200 obrotów, no i odpycha się z czterech nóg a nie dwóch, więc mocniej rusza z pod świateł.
Nie mniej żeby widzieć różnicę między 1.5TSI a 2.0TSI trzeba korzystać z tej pełnej mocy 190KM, bo jak ktoś nie ciśnie do końca i nie uwalnia pełnej mocy to jeździ w zakresie dynamiki którą może też dać 1.5TSI.

nivar
Samochód: Karoq 2.0TSI

Post autor: nivar »

cojestdoktorku pisze: 14 maja 2024, 12:47
1,5 też nie umiera :)
Napisałbym ze to tylko 40KM więcej, ale to nie do końca prawda bo 2.0TSI ma pełną moc szybciej, juz przy 4200 obrotów, no i odpycha się z czterech nóg a nie dwóch, więc mocniej rusza z pod świateł.
Nie mniej żeby widzieć różnicę między 1.5TSI a 2.0TSI trzeba korzystać z tej pełnej mocy 190KM, bo jak ktoś nie ciśnie do końca i nie uwalnia pełnej mocy to jeździ w zakresie dynamiki którą może też dać 1.5TSI.
Jeździłem Karoqiem z sinikiem 1.5TSI - według mnie różnica jest odczuwalna nawet podczas normalnej jazdy.
Ze 190KM, korzysta się bardzo rzadko, jeśli nie powiedzieć, że prawie nigdy. Większe znaczenie dla dynamiki ma moment obrotowy i tutaj jest spora różnica między tymi silnikami. Tak, czy inaczaj uważam, że Karoq to bardzo udane auto i z każdym z silnikiem (pomijająć 1.0) robi dobre wrażenie podczas jazdy :)

cojestdoktorku
Samochód: Kia rio 1.2

Post autor: cojestdoktorku »

Z tym "momentem" to skrót myslowy. O dynamice zawsze decyduje moc.
No ale moc = moment obrotowy x obroty.
Jeśli więc jeden silnik w całym zakresie obrotów będzie miał 100Nm, a drugi silnik w całym zakresie obrotów będzie miał 200Nm to przy powiedzmy 2000obrotów ten drugi silnik da dwa razy większa moc i będzie dynamiczniejszy dzieki tej większej mocy.
Jeśli jednak pierwszy silnik wkręcimy na 4000 obrotów to moc generowana przez silniki się wyrówna i beda już ciagnąc tak samo, a jeśli pierwszy silnik sie wkręci na 5000 obrotów to mimo ze dalej ma tylko 100Nm w porównaniu z 200Nm w drugim to jednak pierwszy silnik juz będzie ciągnąl mocniej bo da większą moc mimo mniejszego momentu.
Tak więc decyduje moc, ale szybko i wysoko rozwijany moment obrotowy powoduje ze ta moc pojawia sie wcześniej.
Jeśli więc jeździmy spokojnie do powiedzmy 2500 obrotów to silnik 2.0 majac większy moment obrotowy generuje wieksza moc i przez to dynamikę.
Aby osiągnąc podobną dynamikę w 1.5TSi trzeba go kręcić juz do ponad 3000 obrotów i wtedy dynamika będzie zblizona jak w silniku 2.0 kreconym do 2500 obrotów.
Jeśli zaczniemy krecić 2.0 do 3500 obrotów to wtedy wciaz 1.5 wciaz moze osiągnąc tą sama dynamikę ale trzeba go kręcić już do blisko 5000 obrotów.
No a jak dokręcimy 2.0 do 4000 obrotów i więcej to dopiero wtedy wchodzimy w zakres mocy i przez to dynamiki niedostępnej dla 1.5TSI bo już nie ma takich obrotów na których on moze dogonić 2.0 w generowanej mocy przy ponad 4000 obrotów

mirek2204
Samochód: SKODA KAROQ SPORT LINE 2.0 TSI 4x4

Post autor: mirek2204 »

Już po wizycie w ASO. Dowiedziałem się, że ten typ tak ma i nie zawsze zapali się kontrolka wypalenie GPF(zapali się pewnie jak będzie całkiem zapchany). Spalanie wróciło do poprzedniego poziomu i to cieszy.
Auto jest dynamiczne i daje dużo frajdy z jazdy.

ODPOWIEDZ