Karoq, obciążenie akumulatura na postoju
Karoq, obciążenie akumulatura na postoju
W marcu stuknie Karoq’owi 5lat. Akumulator przy przebiegu 91kkm wyzionął ducha. Główna przyczyna to zbyt krótkie odcinki przelotów, duży prąd rozruchu (diesel) no i długie przestoje. Teraz w niskich temperaturach nawet po ładowaniu prostownikiem max napięcie jakie daje to 12,9V. Ładowanie z alternatora to 14,53V więc w normie.
Zastanawiam się co bardziej obciąża aku, gdy samochód stoi bez uzbrajania alarmu (otwarty), czy z alarmem i zamknięty?
Nowy aku przyjdzie w tym tyg. i chciałbym go tak szybko nie załatwić od razu.
Zastanawiam się co bardziej obciąża aku, gdy samochód stoi bez uzbrajania alarmu (otwarty), czy z alarmem i zamknięty?
Re: Karoq, obciążenie akumulatura na postoju
Jeśli samochód stoi otwarty nie zaryglowany z pilota, i jest nowszej generacji (czytaj posiada m.in moduł komfortu) to pobiera prąd na postoju. Większość czujników z komputerem są w trybie czuwania, czyli komputer co jakiś czas wysyła zapytanie do czujnika tzw zapytanie czy jest w trybie czuwania i czujnik mu odpowiada. Zużywa to prąd na postoju. Poczytaj proszę test złodzieja oradu na postoju, tam jest to bardziej szczegółowo opisane.
Najlepiej zrób sobie test poboru prądu na.postoju z zaryglowanym autem i bez.
Najlepiej zrób sobie test poboru prądu na.postoju z zaryglowanym autem i bez.
-
Zbyszek1972
- Samochód: Karoq 1.0 TSI STYLE pakiet comfort
Mój akumulator ma 6 lat i robię rocznie tylko 7000tys km. Akumulator u mnie działa bardzo dobrze głównie dlatego że odłączyłem system start-stop. Ten system jest głównym winowajcą przedwczesnego zużycia aku.Osy4 pisze: ↑02 lut 2025, 17:08 W marcu stuknie Karoq’owi 5lat. Akumulator przy przebiegu 91kkm wyzionął ducha. Główna przyczyna to zbyt krótkie odcinki przelotów, duży prąd rozruchu (diesel) no i długie przestoje. Teraz w niskich temperaturach nawet po ładowaniu prostownikiem max napięcie jakie daje to 12,9V. Ładowanie z alternatora to 14,53V więc w normie.
Ło panie, 7000000 km, czyli 7 milionów to nie jest "tylko"
Ja robię ok. 5 tysięcy km rocznie i też akumulatory szybko padają.
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.
Sportline 2,0 TSI.
Założyłem dziś „cud kabelek” z Ali. Zapamiętuje ostatnie ustawienie Start-Stop, więc można mieć wyłączony i włączony system. Można też, poprzez fabryczny przełącznik zmieniać jego stan jak bez kabelka, również podczas jazdy. Zmiana jest sygnalizowana zwykłym komunikatem. Nie generuje błędów. Dziala super.
Problemem jest jego montaż tzn. dostanie się do modułu i jego gniazd. To droga przez mękę. Widać niektóre absurdy konstruktorów. Mi nie udało się wyjąć panelu z przełącznikami tylko wpiąłem „cud kabelek” prze otwór po demontażu panelu klimatronika.
Problemem jest jego montaż tzn. dostanie się do modułu i jego gniazd. To droga przez mękę. Widać niektóre absurdy konstruktorów. Mi nie udało się wyjąć panelu z przełącznikami tylko wpiąłem „cud kabelek” prze otwór po demontażu panelu klimatronika.
Gratulacje! Też bym chętnie to badziewie wyłączył, ale auto roczne i przy okazji nie chciałbym czegoś połamać.
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.
Sportline 2,0 TSI.
Kupuj i zakładaj. Ja już przetarłem szlaki i wiem co i jak żeby nie połamać. Sprawę załatwisz w 15min. Sam system działa bajkowo. W końcu się nie wku….. na światłach i skrzyżowaniachMars pisze:Gratulacje! Też bym chętnie to badziewie wyłączył, ale auto roczne i przy okazji nie chciałbym czegoś połamać.
Mógłbyś wkleić link do aukcji z tym kablem?
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.
Sportline 2,0 TSI.
AliExpress: 53,19zł | Dla Skoda Kodiaq Karoq automatyczne wyłączanie wyłączania układ silnika sterowania urządzeniem wtyczka czujnika wyłączania
https://a.aliexpress.com/_ExqhE6Y