Nowy obowiązkowy system bezpieczeństwa
https://autokult.pl/30466,kolejny-obowi ... awde-sporo
Opcja połączenia alarmowego bez dodatkowych opcji w standardzie będzie dotyczyła pojazdów homologowanych od marca 2018. Czyli w Karoqu będzie to nadal opcja dodatkowa.
System eCall - od marca 2018
eCall - Połączenie alarmowe
Od 1 kwietnia 2018 wszystkie nowe samochody mają być obowiązkowo wyposażone w ten system. Jak zamawiałem auto pod koniec stycznia, sprzedawca powiedział, że ten system będę miał w standardzie. Mam jednak wątpliwości. Raczej obowiązek będzie dotyczył samochodów dopiero ubiegających się o homologację. Czy ktoś obeznany w temacie mógłby to wyjaśnić?
W zamówieniu mam Columbus'a z usługą Infotainment on-line, ale bez Care Connect. W konfiguratorze na stronie www opcję "Połączenie alarmowe" mam wygaszoną i nie mogę jej dodać. Czyżby była już gdzieś ukryta w innych opcjach?
W zamówieniu mam Columbus'a z usługą Infotainment on-line, ale bez Care Connect. W konfiguratorze na stronie www opcję "Połączenie alarmowe" mam wygaszoną i nie mogę jej dodać. Czyżby była już gdzieś ukryta w innych opcjach?
Re: System eCall - od marca 2018
Pytanie co zrobi Skoda. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby system e-call był instalowany standardowo w produkowanych od 1.04.2018 samochodach. Obecnie jest on w standardzie w modelach Superb i Kodiaq. Jeśli będą chcieli podnieść standard bezpieczeństwa także w Karoqu to oczywiście jest to możliwe. Ale bardziej obstawiałbym rok modelowy 2019 wraz nowym cennikiem 
Re: System eCall - od marca 2018
Pokusiłem się o przetestowanie konfiguratora. Moja obecna konfiguracja to między innymi:
- pakiet Comfort dla wersji Style,
- Columbus + Infotainment online 1 rok,
- Bluetooth Premium,
- DAB+.
Przy takim układzie opcja "Połączenia alarmowe" jest wygaszona.
Jak wymienię darmowe "Infotainment online 1 rok" na "Infotainment online + Care Connect 3 lata", to mam dostępną opcję "Połączenia alarmowe". Konfigurator wymaga wtedy dodania również Bluetooth Premium i DAB+.
Podsumowując - muszę prawdopodobnie dopłacić 1600 PLN. A przy ustalaniu konfiguracji w styczniu - miało być za darmo.
Czy któryś z forumowych dealerów mógłby potwierdzić moje przypuszczenia?
------------------
Aktualizacja z 6.04.2018
Po konsultacjach z centralą Skody okazuje się, że dla systemu eCall wymagane jest posiadanie Car Connect. Czyli dopłata 1600 PLN.
Aktualizacja z 10.04.2018
Dzisiaj zmieniłem opcje i domówiłem powyższy pakiet. Oby się nie przydał.
Reasumując, eCall jak pokazał mój przykład wejdzie w kolejnym roku modelowym przy nowej homologacji. Pewnie cena auta pójdzie w górę albo wytną coś ze standardowej konfiguracji.
- pakiet Comfort dla wersji Style,
- Columbus + Infotainment online 1 rok,
- Bluetooth Premium,
- DAB+.
Przy takim układzie opcja "Połączenia alarmowe" jest wygaszona.
Jak wymienię darmowe "Infotainment online 1 rok" na "Infotainment online + Care Connect 3 lata", to mam dostępną opcję "Połączenia alarmowe". Konfigurator wymaga wtedy dodania również Bluetooth Premium i DAB+.
Podsumowując - muszę prawdopodobnie dopłacić 1600 PLN. A przy ustalaniu konfiguracji w styczniu - miało być za darmo.
Czy któryś z forumowych dealerów mógłby potwierdzić moje przypuszczenia?
------------------
Aktualizacja z 6.04.2018
Po konsultacjach z centralą Skody okazuje się, że dla systemu eCall wymagane jest posiadanie Car Connect. Czyli dopłata 1600 PLN.
Aktualizacja z 10.04.2018
Dzisiaj zmieniłem opcje i domówiłem powyższy pakiet. Oby się nie przydał.
Reasumując, eCall jak pokazał mój przykład wejdzie w kolejnym roku modelowym przy nowej homologacji. Pewnie cena auta pójdzie w górę albo wytną coś ze standardowej konfiguracji.