pierwsze 500 km Karoqiem

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2017-2022)
elektrod

Re: pierwsze 500 km Karoqiem

Post autor: elektrod »

Ja już nie mam odczuć, bo wyuczylem u siebie nawyk wyłączenia systemu start/stop zaraz po uruchomieniu silnika.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Kraq

Post autor: Kraq »

matt97 pisze: 25 kwie 2018, 21:34 Mała aktualizacja - system start-stop - dla mnie fatalne rozwiązanie. Nie wiem czy u Was jest podobnie ale jak jadę i np chce wykonać manewr na parkingu i zwalniam do tempa skrzyni dsg to czuje jakby silnik się już jakby dławił przed wyłączeniem zapłonu albo nagle wspomaganie kierownicy zanika przy powolnym skręcaniu .. koszmar. Brzmi to jak usterka ale tak działa ten system...
macie podobne odczucia ?
Na forum Briskoda, osoby opisują działanie systemu start/stop jako wadę systemu (oprogramowania). Zdarzają się sytuacje gdy silnik gaśnie przed całkowitym zatrzymaniem, na dojeździe do skrzyżowania (bardzo niska prędkość, po lekkim naciśnięciu hamulca a przed całkowitym zatrzymaniem samochodu).

MichalO
Samochód: Skoda Karoq 1.5TSI manual

Post autor: MichalO »

Jak jak odbierałem auto to dostałem instrukcje aby przez pierwsze 3000 km wyłączać start/stop.
Taka ciekawostka - dzisiaj samochód nie pozwolił mi wjechać do garażu :lol:, narobił hałasu i zatrzymał się awaryjnie, aż wyszedłem zobaczyć czy coś nie zasłania drogi wjazdowej. Dopiero jak wycofałem i trochę wolniej wykonałem manewr to się udało.

Awatar użytkownika
Bomber
Samochód: Karoq 2,0 TDI 4x4 Style - sprzedany

Post autor: Bomber »

Niestety SS potrafi wyłączyć się nawet przy 2 km/h więc lepiej go deaktywować lub wyłączyć.
Pozdrawiam,

Bomber
Karoq 2,0 TDI 4x4 Style DSG

Islandermw
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI z DSG

Post autor: Islandermw »

W rocznym passacie Start/Stop działa identycznie :(

matt97
Samochód: Karoq 1.5 TSI DSG

Post autor: matt97 »

Tu już nie chodzi o denerwujące sytuacje ale o nasze bezpieczeństwo na drodze ... szkoda słów.

Kraq

Post autor: Kraq »

matt97 pisze: 26 kwie 2018, 6:56 Tu już nie chodzi o denerwujące sytuacje ale o nasze bezpieczeństwo na drodze ... szkoda słów.
Czyli tak jak pisał M a r c i n najlepiej odłączyć na stałe przy akumulatorze kabelek zasilania woltomierza systemu start/stop i system s/s będzie "martwy".

matt97
Samochód: Karoq 1.5 TSI DSG

Post autor: matt97 »

Ponieważ założyłem ten temat to powiem coś na duży plus jeśli chodzi o użytkowanie Karoqa - to głos mojej kobiety. Funkcja automatycznego hamulca ręcznego (auto hold) przy dsg - bajka. Zwłaszcza przy stromych wjazdach na parkingi w galerii - duży spad - koreczek aut, a człowiek po naciśnięciu hamulca spokojnie sobie stoi na połowie stromego wjazdu - super.

PanPyś
Samochód: Karoq 1.5 TSI DSG Style MY2019

Post autor: PanPyś »

Start-stop w połączeniu z auto hold przy parkowaniu na ciasnym parkingu funduje co najmniej kilka odpaleń silnika, powinien moim zdaniem mieć jakiś timer (rzędu 3-5s po całkowitym zatrzymaniu). Auto hold bajka, zwałaszcza jeżeli acc zatrzyma samochód sam w korku.

elektrod

Post autor: elektrod »

Auto hołd super sprawa i tak się przyzwyczaiłem, że czasami przesiadajac się do auta z normalnym ręcznym zapominam go zaciągnąć.

ODPOWIEDZ