Już poprawione
Karoq vs inne auto
Re: Karoq vs inne auto
Pełny cennik nowego Forda Focusa w Polsce ma zostać opublikowany do końca czerwca br. Ciekawie wygląda silnik 1.5 (3-cylindry) w dwóch opcjach 150KM i 175KM. Jeśli cena z porównywalnym wyposażeniem będzie niższa od Karoqa o 10 tys. to trzeba będzie zastanowić się, co kupić.
Za chwilę zrobią silnik 2 cylindrowy, 2 litrowy, 200KM i to będzie chicior.
Seat ATECA FR 2.0 TSI DSG 4Drive Biały
Półlitrowy cylinder nie wygląda źle vs. cylinder 0,375 L w Karoqu 1.5TSI. Fajnie powinien "grać" taki silnik w Focusie.
Im większa pojemność cylindra tym lepiej, nawet jeśli to tylko R3. Trzeba poczekać jak to będzie jeździć w realu.
Te papierowe silniki VAGa zaczynają mnie jednak przerażać. Dzisięciu lat raczej taki silnik nie wytrzyma, jak niektóre po 11 km rozsypują się. Takie przypadki pokazują prawdziwą jakość i trwałość technologii Volkswagena, wytrzymać gwarancję i na złom.
Taka motoryzacja teraz. Dlatego uznałem że taniej będzie wziąć auto w leasing na czas trwania gwarancji a potem oddać kluczyki. Perspektywa naprawiania tego potem nie napawa optymizmem.
Nie popadajmy w jakieś skrajności
Cylindry o pojemności 500 ccm każdy to nie jest przecież nic dziwnego mało to jest/było 2-litrowych 4-cylindrowców na rynku? A Mazda 6 i jej 4-cylindrowe 2,5l (625 ccm na cylinder)? Nie będę już nawet podawał większych silników, chociaż aż kusi przykład Vipera, gdzie jest 10 cylindrów i 8,4 litra pojemności (czyli jakby nie liczyć 840 ccm na cylinder). Naprawdę nie ma się co tego bać.
Jeśli chodzi o silniki rozsypujące się po 11 km, to jak na razie kojarzę jeden taki przypadek, który jak dla mnie może być potwierdzeniem reguły o niezawodności. Z drugiej strony mogę pokazać przykłady tych silników, które zrobiły po kilkaset tysięcy km.
Oczywistym jest, że nie możemy spodziewać się wytrzymałości takiej jak w Mercedesach W123, gdzie pierwszy remont silnika był planowany na 1.000.000 km, a do naprawy tylnego dyferencjału nie było nawet procedury, bo nikt nie zakładał, że może się w ogóle zepsuć, ale nie tragizujmy, że silniki TSI z założenia nie wytrzymają 3 lat normalnego użytkowania..
Jeśli chodzi o silniki rozsypujące się po 11 km, to jak na razie kojarzę jeden taki przypadek, który jak dla mnie może być potwierdzeniem reguły o niezawodności. Z drugiej strony mogę pokazać przykłady tych silników, które zrobiły po kilkaset tysięcy km.
Oczywistym jest, że nie możemy spodziewać się wytrzymałości takiej jak w Mercedesach W123, gdzie pierwszy remont silnika był planowany na 1.000.000 km, a do naprawy tylnego dyferencjału nie było nawet procedury, bo nikt nie zakładał, że może się w ogóle zepsuć, ale nie tragizujmy, że silniki TSI z założenia nie wytrzymają 3 lat normalnego użytkowania..
Szukasz auta dla siebie? Zadzwoń, wynegocjujemy dobry rabat
608-870-520
Nie lubisz dzwonić? Pisz śmiało
608-870-520
Nie lubisz dzwonić? Pisz śmiało
Focus Activ dopiero w przyszlym roku (nie ma go w polskich katalogach/cennikach).
W salonach same wersje "Trend", z "paskudnym" (subiektywne) plastikowym wnętrzem.
W salonach same wersje "Trend", z "paskudnym" (subiektywne) plastikowym wnętrzem.
Może coś z klasy premium
Dokąd zmierza ta motoryzacja. Okazuje się, że klasa ekonomiczna ma dzisiaj lepsze materiały niż klasa premium.
Nowa Honda CR-V
Dokąd zmierza ta motoryzacja. Okazuje się, że klasa ekonomiczna ma dzisiaj lepsze materiały niż klasa premium.
Nowa Honda CR-V
-
mans
- Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7
Wszystko zależy od marki
Niestety Honda zawsze pozostanie Hondą
Ja czekam z niecierpliwością na premierę i ceny nowego Audi Q3
Klasa sama w sobie
Niestety Honda zawsze pozostanie Hondą
Ja czekam z niecierpliwością na premierę i ceny nowego Audi Q3
Klasa sama w sobie