Raporty spalania
Re: Raporty spalania
U mnie przebieg blisko 3000km średnie spalanie 7L większość krótkie dystanse i wypady weekendowe po 200 km. W trasie 6.4 średnia. 1.5 tsi manual
Wczoraj pierwsza dłuższa trasa Wrocław -Kołobrzeg, trochę A4, kawałek wojewódzkimi i reszta S3. Przejechane 547 km, średnia prędkość 85 km/h, średnie spalanie 6,9 litra. Na początku A4 i lekkie załamanie bo spalanie poniżej 8 litrów nie chciało spaść ale i prędkość non stop 130 -140 km/h. A potem wyszło jak wyszło 

Była srebrna Octavia II Fl Combi Style 1,4 TSI. Obecnie czarny Karoq Style 1,5 TSI+DSG i srebrna Fabia III Style 1,2 TSI+DSG
1.5TSI manual.
Kolejny odcinek 150 km. Przeciętna prędkość jazdy 50-90 km/h (drogi lokalne).
Tryb normal. Spokojna jazda. Udało mi się zejść na końcu trasy do średniej 6,0 L/100km. Ale wymagało to dużej cierpliwości
Ciekawe jakie będzie oficjalne spalanie katalogowe w Karoqu od 1.09.2018.
Kolejny odcinek 150 km. Przeciętna prędkość jazdy 50-90 km/h (drogi lokalne).
Tryb normal. Spokojna jazda. Udało mi się zejść na końcu trasy do średniej 6,0 L/100km. Ale wymagało to dużej cierpliwości
Ciekawe jakie będzie oficjalne spalanie katalogowe w Karoqu od 1.09.2018.
i droga powrotna, nieco gorzej obiektywnie patrząc na cyferki ale subiektywnie miałem wrażenie, że jechałem szybciej

Była srebrna Octavia II Fl Combi Style 1,4 TSI. Obecnie czarny Karoq Style 1,5 TSI+DSG i srebrna Fabia III Style 1,2 TSI+DSG
1.5TSI (MT) - po 1000km spalanie długookresowe 7,4L/100. Średnio z trasy (drogi lokalne) 6,0-6,5L/100. Niżej nie idzie zejść.
I tu ciekawostka, zauważyłem, że największe oszczędności robię w trybie Normal, a nie w trybie Eko.
I tu ciekawostka, zauważyłem, że największe oszczędności robię w trybie Normal, a nie w trybie Eko.
Wspominałem wcześniej, że będę wpisywał tankowania do fuelio, więc dane są nie z komputera a z wyliczneń po uzupełnieniu zbiornika.
Z ostatniego tankowania wyszło mi spalanie 6,78l/100km, średnie z wszystkich tankowań - 7,34
(1.5 tsi manual)
Z ostatniego tankowania wyszło mi spalanie 6,78l/100km, średnie z wszystkich tankowań - 7,34
(1.5 tsi manual)
1,5 TSI (DSG) odebrałem 15 maja. Na początku sierpnia wybrałem się nim do Austrii w okolice Szwajcarii i Lichtenstein. W jedną stronę jechałem przez Niemcy a wracałem przez Niemcy i Czechy. Jechałem bacząc na ograniczenia. Na niemieckich autostradach nie przekraczałem 140 km/godz. mimo braku ograniczeń prędkości. Fotka pokazuje zasięg i spalanie podczas powrotu. Jestem bardzo zadowolony z jazdy i spalania Karoqa.

-
lukasz.zst
Mam pytanie ile spali 1.0 dsg auto bedzie jezdzić 10 km do pracy w jedna strone max 120 km h bo rano a spowrotem nonstop w korkach z klaimtyzacja właczona .Dotyczy warszawy .
Zanim Skoda poda dane o spalaniu Karoqa według WLTP, będę podawał opublikowane dane WLTP samochodów konkurencji.
Opel Astra Sport Tourer 1.4T 150KM, manual 6-bieg:
NEDC 4,6-7,4
WLTP 5,8-9,81
Opel Astra Sports Tourer 1.6T 200KM, manual 6-bieg:
NEDC 5,1-8,0
WLTP 6,0-10,09 (prawie tyle co mniejszy i słabszy silnik 1,4 !!!)
Opel Insignia Sports Tourer 1.5T 165KM, manual 6-bieg:
NEDC 5,3-7,47
WLTP 5,9-9,81
Honda Civic Sport 1.5 180KM, manual 6-bieg:
NEDC 4,8-7,1
WLTP 5,2-8,4
Te "bardziej" realne dane o spalaniu pokazują jedno, że małe silniki są ekonomiczne wyłącznie po lewej stronie obrotomierza.
Jeszcze jedna istotna rzecz, procedura WLTP prowadzona jest bez włączonej klimatyzacji w samochodzie. Czyli można spokojnie do danych WLTP dołożyć jeszcze 1 litr/100 i mamy prawie realne spalanie samochodu.
Kolejna sprawa, to wzrost emisji dwutlenku węgla (WLTP) o jakieś 25% w stosunku do danych NEDC. W niektórych krajach gdzie płaci roczny podatek od wartości emisji CO2 oznacza to wzrost o ponad 100% kwoty tego podatku.
Opel Astra Sport Tourer 1.4T 150KM, manual 6-bieg:
NEDC 4,6-7,4
WLTP 5,8-9,81
Opel Astra Sports Tourer 1.6T 200KM, manual 6-bieg:
NEDC 5,1-8,0
WLTP 6,0-10,09 (prawie tyle co mniejszy i słabszy silnik 1,4 !!!)
Opel Insignia Sports Tourer 1.5T 165KM, manual 6-bieg:
NEDC 5,3-7,47
WLTP 5,9-9,81
Honda Civic Sport 1.5 180KM, manual 6-bieg:
NEDC 4,8-7,1
WLTP 5,2-8,4
Te "bardziej" realne dane o spalaniu pokazują jedno, że małe silniki są ekonomiczne wyłącznie po lewej stronie obrotomierza.
Jeszcze jedna istotna rzecz, procedura WLTP prowadzona jest bez włączonej klimatyzacji w samochodzie. Czyli można spokojnie do danych WLTP dołożyć jeszcze 1 litr/100 i mamy prawie realne spalanie samochodu.
Kolejna sprawa, to wzrost emisji dwutlenku węgla (WLTP) o jakieś 25% w stosunku do danych NEDC. W niektórych krajach gdzie płaci roczny podatek od wartości emisji CO2 oznacza to wzrost o ponad 100% kwoty tego podatku.