Tsi czy Tdi

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Karoqa
Phyphoos
Samochód: Karoq, 1,5TSI DSG

Re: Tsi czy Tdi

Post autor: Phyphoos »

Ja nie rozumiem tych strachów zapychającymi się fapami/giepeefami, tak szczerze powiedzcie ile osób znacie osobiście którzy mieli taki problem ?

Ps. TSI 4 the win
po 2,5k kilometrów spalanie nie schodzi poniżej 10, tylko że nie jeżdżę jak emeryt.

Pozdro

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Mariusz

Post autor: Mariusz »

Ja mialem taki problem w roomsterze i to zapchAl mi sie w trasie... 150km jechalem na trybie awaryjnym z predkoscia chyba 30km/h...

Freestyler
Samochód: Skoda, Karoq 1,6 TDI

Post autor: Freestyler »

Witam,
Miał ktoś do czynienia z 1,6 tdi z DSG w Karoqu? Szukam opinii lub testow. Jestem na kupnie.

Rafiner
Samochód: Kiedyś Fabia2, teraz Ateca 1.5tdi DSG

Post autor: Rafiner »

Tez się zastanawiam nad dieslem, bo raz sa większe upusty i cena wychodzi mniej niż za benzynę lub tyle samo, z poza tym w mieście nasz 7-8, na trasie 5-6. W benzynie przy tak ciężkim i wysokim aucie 2 litry więcej to norma lub więcej. W niskich autach Klasy C to wiadomo tylko benzyna. Ja robię do 20 tys rocznie i auto zamierzam miec na minimum 10 lat i właśnie analizuje zakup 1.6tdi DSG.

Co myślicie o dokupieniu webasto i podgrzewaniu diesla 5 min przed krótką trasa ?
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2018, 11:04 przez Rafiner, łącznie zmieniany 1 raz.

Rafiner

Phyphoos pisze: 24 maja 2018, 17:00 Ja nie rozumiem tych strachów zapychającymi się fapami/giepeefami, tak szczerze powiedzcie ile osób znacie osobiście którzy mieli taki problem ?.......
Ja nie znam, ale znam gościa co mu rozrząd poszedł w tsi po 30 tys. km :-)

michjed
Samochód: Skoda Karoq Style 1,5 TSI DSG

Post autor: michjed »

Rafiner pisze:
Phyphoos pisze: 24 maja 2018, 17:00 Ja nie rozumiem tych strachów zapychającymi się fapami/giepeefami, tak szczerze powiedzcie ile osób znacie osobiście którzy mieli taki problem ?.......
Ja nie znam, ale znam gościa co mu rozrząd poszedł w tsi po 30 tys. km :-)
Jak miał łańcuch a nie pasek to może być. W karoqach jest pasek

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Była srebrna Octavia II Fl Combi Style 1,4 TSI. Obecnie czarny Karoq Style 1,5 TSI+DSG i srebrna Fabia III Style 1,2 TSI+DSG

Rafiner

Wiem, tylko piszę o tym ze z DPF nie miałem złych doświadczeń nawet u znajomych, a z tsi się trafiło i nie ważne w jakim, bo o starych CAXA i DPF-ach jest równie głośno. Chodzi mi o ogólne doświadczenia.

c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Post autor: c#Hunter »

Jeśli 1,5TSI jest zmodyfikowanym 1,4TSI to nie ma się specjalnie czego obawiać. 1,4TSI te obecne mocno się różnią od tych z początku. Z głównych różnic to zmieniony został napęd rozrządu, dołożona niezależna elektryczna pompa oleju do turbo.

Rafiner

c#Hunter pisze: 28 wrz 2018, 20:03 Jeśli 1,5TSI jest zmodyfikowanym 1,4TSI to nie ma się specjalnie czego obawiać. 1,4TSI te obecne mocno się różnią od tych z początku. Z głównych różnic to zmieniony został napęd rozrządu, dołożona niezależna elektryczna pompa oleju do turbo.
Sam silnik mechanicznie jest ok, tylko dołożyli mu to ACT. I jak już to to mnie zastanawia. Ciągłe włącz/wyłącz, z drugiej strony Ford też dodał to i to do 3 cylindrów.

Mnie kusi niższe spalanie w tdi i niższa cena i szybszy czas realizacji. Auto chce na minimum 10 lat, a pewnie więcej, bo to będzie miało już wszystko, a nowe będą szły w jeszcze większą autonomię i ograniczenia.

c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Post autor: c#Hunter »

Jak kupujesz na 10lat w dsg to bym się bardziej dsg obawiał bo ono siada po 120k-170k km... Naprawa zależy co padnie ale 7k+pln. DSG to super sprawa jak bierzesz w leasing i po 3-4latach gonisz.

ODPOWIEDZ