Czas oczekiwania na Karoqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Karoqa
PanPyś
Samochód: Karoq 1.5 TSI DSG Style MY2019

Re: Czas oczekiwania na Karoqa

Post autor: PanPyś »

rpac pisze: 13 paź 2018, 12:33 Zamówiłem Skodę Karoq w wersji Ambiente DSG z dodatkowym opcjonalnie wyposażeniem (kamera cofania, Asist Line, nawigacja ....) 3 września 2018r. Do dziś nie znam terminu realizacji zamówienia. Interweniowałem u dealera, indagowałem centralę w Poznaniu ale jak na razie to przysłowiowe "bicie głową w mur". Wszyscy grzecznie odpowiadają, że nie mogą określić terminu i mają nadzieję, że nie zrezygnuję z marki Skoda.
Ja nie ubiegam się o przyspieszenie terminu. Chcę tylko zwyczajną informację, która za takie pieniądze jakie muszę zapłacić po prostu się należy jak każdemu klientowi.
Czy ktoś ma też taki problem?
Zamawiałem w połowie kwietnia 2018 r. Termin produkcji pojawił się pod koniec lipca. Od końca lipca do początku września zmieniał się w interwałach trzydniowych o około 3 tygodnie raz w przód raz w tył. Zablokował się około trzy tygodnie przed terminem produkcji, bo taki jest mniejwięcej harmonogram pracy fabryki do przodu, we wcześniejszym okresie to gdybanie ze względu na dostępność różnych części w zależności od konfiguracji. Dlatego nikt nie chce podać terminu bo nie ma to po prostu sensu, gdyż może się on zmieniać w miarę widzi mi się systemu obsługującego importera.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Weronika
Samochód: Skoda Karoq 1.5

Post autor: Weronika »

u mnie nadal echo...czy ktoś z Was może wie gdzie poza dilerem mogę się dowiedzieć o postępach?
W sumie czekam od maja. Poinformowano mnie, że wszystko max potrwa do 6 miesięcy, a tu już niedługo czas się kończy...a o terminie produkcji nadal nic nie wiadomo.

Przeraża mnie trochę ta ich cała polityka...niektórzy już odebrali swoje maleństwa, a ja ciągle w żyję w niewiedzy :c

c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Post autor: c#Hunter »

Weronika pisze: 15 paź 2018, 23:20 u mnie nadal echo...czy ktoś z Was może wie gdzie poza dilerem mogę się dowiedzieć o postępach?
W sumie czekam od maja. Poinformowano mnie, że wszystko max potrwa do 6 miesięcy, a tu już niedługo czas się kończy...a o terminie produkcji nadal nic nie wiadomo.

Przeraża mnie trochę ta ich cała polityka...niektórzy już odebrali swoje maleństwa, a ja ciągle w żyję w niewiedzy :c
Jeśli zamawiałaś 1.5TSI to zamówienia na niego można było składać dopiero po 36tygodniu czyli we wrześniu. Jak "zamówiłaś" w maju to leżało to u dealera w szufladzie i dopiero we wrześniu trafiło to do systemu.

bogus5marcin
Samochód: Karoq Style 1.6

Post autor: bogus5marcin »

Ja dziś złożyłem już oficjalnie zamówienie na swojego... a wiec CZAS START
Z grubsza: 1.5 TSI DSG Style koloro: niebieski lava plus trochę dodatków.

mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Post autor: mans »

Czas oczekiwania nie będzie z pewnością krótki bo Karoq zajął właśnie pierwsze miejsce
w rankingu sprzedaży i zanotował największy przyrost rejestracji wśród nowych aut w Polsce :)

https://www.samar.pl/__/3/3.a/100662/Ra ... cale=pl_PL

Weronika

c#Hunter pisze: 16 paź 2018, 13:53
Weronika pisze: 15 paź 2018, 23:20 u mnie nadal echo...czy ktoś z Was może wie gdzie poza dilerem mogę się dowiedzieć o postępach?

Jeśli zamawiałaś 1.5TSI to zamówienia na niego można było składać dopiero po 36tygodniu czyli we wrześniu. Jak "zamówiłaś" w maju to leżało to u dealera w szufladzie i dopiero we wrześniu trafiło to do systemu.
Dzwoniłam dzisiaj do dealera odnośnie mojego zamówienia. Poinformował mnie, że w tym roku nie mam co liczyć na to, że mój Karoq zostanie wyprodukowany. Bronił się tym, że Poznań w ogóle nie odbiera od nich telefonów ani nie odpisuje na e-maile. :x nie chcę nic mówić, ale to wszystko zaczyna mnie denerwować...czy przypadkiem Skoda po zapłaceniu zaliczki również nie jest zobowiązana do realizacji umowy w jakimś normalnym czasie?

c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Post autor: c#Hunter »

Weroniko, co dokładnie obiecywał Ci dealer bo czas oczekiwania to ok. pół roku od przyjęcia zamówienia przez Skoda a to mogło nastąpić dopiero po 36tygodniu. "Przyjęli" Ci zamówienie na 1,5TSI w maju? Jak tak to te 4miesiące nie liczą się do czasu oczekiwania i dealer powinien Ci to był powiedzieć. Na jego obronę mam tylko to, że najpierw zawieszenie zamówień miało być do końca maja, potem do końca lipca i na koniec ruszyło dopiero we wrześniu. Tak czy siak jak zamówiłaś 1,5TSI to najwcześniej jest szansa w okolicach lutego.

Weronika

c#Hunter pisze: 20 paź 2018, 11:38 Weroniko, co dokładnie obiecywał Ci dealer bo czas oczekiwania to ok. pół roku od przyjęcia zamówienia przez Skoda a to mogło nastąpić dopiero po 36tygodniu. "Przyjęli" Ci zamówienie na 1,5TSI w maju? Jak tak to te 4miesiące nie liczą się do czasu oczekiwania i dealer powinien Ci to był powiedzieć. Na jego obronę mam tylko to, że najpierw zawieszenie zamówień miało być do końca maja, potem do końca lipca i na koniec ruszyło dopiero we wrześniu. Tak czy siak jak zamówiłaś 1,5TSI to najwcześniej jest szansa w okolicach lutego.
Dealer niestety nic nie wspomniał o tym, że zamówienie może przyjąć dopiero we wrześniu. Powiedział tylko, że od dnia zamówienia (tj. 24 maja) do 6 mies. powinnam zostać posiadaczką samochodu. Pamiętam, że wspomniał, iż do końca roku wszystko zrealizujemy. Przez lato dzwoniłam do niego, doinformowywałam się czy coś wiadomo, on za każdy razem odpowiadał, że jeszcze nie ma terminu produkcji. Przy okazji wprowadzałam małe zmiany w zamówieniu: kolor, tapicerka i dodatkowo hak holowniczy.

Dużo łatwiej byłoby gdyby na samym początku wspomniał o tym, że czas oczekiwania jest znacznie dłuższy. Ja bym żyła spokojniej z tą myślą....tak czy siak bym Skodzinkę zamówiła, bo jest mi potrzebna, ale zupełnie inaczej człowiek się nastawia gdy zostanie przygotowany na pewne sprawy.

BEATA&KRZYSZTOF

Post autor: BEATA&KRZYSZTOF »

Termin w trakcie rozmowy to był koniec lutego, ale na zamówieniu już pojawił się termin 31.03.2019 r., przy czym pracownik dealera powiedział, żeby za bardzo nie przywiązywać się do terminu :D.

BEATA&KRZYSZTOF

Post autor: BEATA&KRZYSZTOF »

Szybko minęło :). Ponoć większy problem jest z terminowością TSI.

ODPOWIEDZ