Czas oczekiwania na Karoqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Karoqa
Awatar użytkownika
M_Kurak
Samochód: Skoda Karoq 1,5

Re: Czas oczekiwania na Karoqa

Post autor: M_Kurak »

Ostatnio rozmawiałem z przedstawicielem salonu skody w sprawie terminu realizacji zamówienia. Nie pocieszył mnie, ale też wskazał na jeden z powodów oprócz dużej ilości zamówień.
Otóż praktycznie każda konfiguracja samochodu wymaga odrębnej homologacji. Przepisy te zmieniły się w tym roku.
Nie jest wystarczająca jedna homologacja nowego samochody. Dla przykładu w zamówieniu były koła na felgach 17". Klient zażyczył sobie przed odbiorem w salonie zmianę na rozmiar 18". Oczywiście salon może to zmienić, ale musi na własny koszt robić nową homologację. Natomiast klient kupując Karoqa na 17" po zarejestrowaniu zmienia na 18" i nie ma obowiązku robić homologacji. Przepisy wynikające z dyrektyw UE są bardzo rygorystyczne jeśli chodzi o emisję spalin. Zmiana kół to zmiana ciężaru samochodu, który wymaga odrębnego sprawdzenia czy nie dochodzi do nadmiernej emisji zanieczyszczeń.
Kiedyś wystarczała jedna homologacja. Dziś wymagane jest tyle ile jest możliwych kombinacji wyposażenia - a każda trwa długi czas. Oczywiście koła to tylko przekład.
Może to jest powód opóźnień. :roll: :lol:
Czy ktoś ma informacje w tym zakresie :?:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Post autor: mans »

No niestety nie wygląda to wszystko za dobrze i Skoda ma duży problem z WLTP :(
Sprzedaż też dołuje, tylko Karoq bije kolejne rekordy,
czy to dobrze dla tych co go już zamówili, raczej nie bo terminy produkcyjne będą się wydłużać.

https://www.samar.pl/__/3/3.a/100994/To ... cale=pl_PL

Podobny wątek jest na forum o Kodiaqu ;)

https://www.kodiaq-klub.pl/forum/viewto ... start=2900

Marcus
Samochód: Karoq 1.5 TSi DSG 4x4

Post autor: Marcus »

Skończy sie tym, ze bedzie jak u Japończyków. 5 gotowych konfiguracji i praktycznie żadnych dodatków czy możliwości modyfikacji.
Jak będziesz chciał skórę to w pakiecie dach i canton czy chcesz czy nie.
A do 1.0 tylko Ambition, z tapicerka materiałowa i bez navi.
Porażka kolejny unia wylała dziecko z kąpielą.

BEATA&KRZYSZTOF

Post autor: BEATA&KRZYSZTOF »

M_Kurak pisze: 18 lis 2018, 22:28Ostatnio rozmawiałem z przedstawicielem salonu skody w sprawie terminu realizacji zamówienia. Nie pocieszył mnie, ale też wskazał na jeden z powodów oprócz dużej ilości zamówień.
Otóż praktycznie każda konfiguracja samochodu wymaga odrębnej homologacji. Przepisy te zmieniły się w tym roku.
Nie jest wystarczająca jedna homologacja nowego samochody. Dla przykładu w zamówieniu były koła na felgach 17". Klient zażyczył sobie przed odbiorem w salonie zmianę na rozmiar 18". Oczywiście salon może to zmienić, ale musi na własny koszt robić nową homologację. Natomiast klient kupując Karoqa na 17" po zarejestrowaniu zmienia na 18" i nie ma obowiązku robić homologacji. Przepisy wynikające z dyrektyw UE są bardzo rygorystyczne jeśli chodzi o emisję spalin. Zmiana kół to zmiana ciężaru samochodu, który wymaga odrębnego sprawdzenia czy nie dochodzi do nadmiernej emisji zanieczyszczeń.
Kiedyś wystarczała jedna homologacja. Dziś wymagane jest tyle ile jest możliwych kombinacji wyposażenia - a każda trwa długi czas. Oczywiście koła to tylko przekład.Może to jest powód opóźnień. :roll: :lol: Czy ktoś ma informacje w tym zakresie :?:
- jak zmienialiśmy kolor i zapytałam o te opóźnienia to dokładnie to samo usłyszałam.

ekim
Samochód: Karoq 2.0TDI 190KM 4x4 DSG

Post autor: ekim »

Ja zamowilem na przelomie pazdziernika i listopada 2.0 tdi 4x4 dsg 190km i na chwile obecna pokazuje sie w systemie 5 tydzien 2019 :)

Marcus

ekim pisze: 21 lis 2018, 8:55 Ja zamowilem na przelomie pazdziernika i listopada 2.0 tdi 4x4 dsg 190km i na chwile obecna pokazuje sie w systemie 5 tydzien 2019 :)
190km Karoq? Chyba nie ma tego silnika w cenniku.

ekim

W cenniku jeszcze nie. Tak samo jak nie ma 2.0 tsi sportline a od 48 tygodnia 2018 juz rusza tasma... :)

ekim

Chyba jako jeden z pierwszych w PL zamowilem tego diesla 190km :)

ekim

Generalnie cenniki i konfigurator Skody sa slabo uaktualniane...

Marcus

ekim pisze: 21 lis 2018, 9:18 Generalnie cenniki i konfigurator Skody sa slabo uaktualniane...
No niestety obieg informacji maja fatalny. W czeskich cennikach już jest dawno. Ja chce zamówić benzynę 4x4 a cenników dalej brak.

ODPOWIEDZ