Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"
Re: Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"
A dla DADA? Piszą, że w czerwcu, ale którego roku...?
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
-
c#Hunter
- Samochód: Karoq Style 1.5TSI
Poprawiłem, o Dada chodzi.
Ooo! Znaczy coś się ruszyło w temacie. Coś więcej wiadomo?c#Hunter pisze:Poprawiłem, o Dada chodzi.
Czytuję to angielskie forum. Osobiście wątpię, aby szarpanie było kwestią softu. Jak pisałem, w moim manualu też występowało szarpanie. Ale nagle po 5 tys. przebiegu przestało szarpać. Coś się ułożyło w skrzyni albo sp.... Dla mnie to jakaś wada mechaniczna tego "przełomowego" silnika. Boję się, że dla przy przykrycia wady fabrycznej, tak "przykręcą" ten silnik, że nie będzie czym jechać. Tak jak zrobili z silnikami diesla po aferze spalinowej (ograniczenie mocy i wyższe spalanie).
-
c#Hunter
Krak już jest na necie dostępne pełne techniczne info o DADA i to nie jest przełomowy silnik tylko zmodernizowany 1.4ACT. Pisałem trochę wyżej czym się różni. Ten przełomowy to wersja 130KM. Spokojnie mogli to softem zepsuć by spełniał normy emisji...Kraq pisze: ↑27 mar 2019, 21:31 Czytuję to angielskie forum. Osobiście wątpię, aby szarpanie było kwestią softu. Jak pisałem, w moim manualu też występowało szarpanie. Ale nagle po 5 tys. przebiegu przestało szarpać. Coś się ułożyło w skrzyni albo sp.... Dla mnie to jakaś wada mechaniczna tego "przełomowego" silnika. Boję się, że dla przy przykrycia wady fabrycznej, tak "przykręcą" ten silnik, że nie będzie czym jechać. Tak jak zrobili z silnikami diesla po aferze spalinowej (ograniczenie mocy i wyższe spalanie).
Mój TSI jest bez GPF i sprzed WLTP, ale zdaje sobie sprawę, że też jest już softowo "ograniczony". W stosunku do 1.4TSI jest "mułowaty" na 1 i 2 biegu, no i więcej pali (tak piszą osoby, które jeździły samochodami z oboma silnikami). Z czegoś musi to wynikać. Albo z błędów konstrukcyjnych albo z norm, które musi spełniać.
-
batman_xp1
- Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI, Style
Miałem 1.4 w octavi 3 FL. Teraz w karoqu 1.5.
Oczywiście że octavia mniej paliła ale na ile to jest kwestia silnika a na ile wielkości, wysokości i wagi auta to nie wiem. Różnica to 1L.
Oczywiście że octavia mniej paliła ale na ile to jest kwestia silnika a na ile wielkości, wysokości i wagi auta to nie wiem. Różnica to 1L.
Wpis z forum www.ateca-klub.pl: cyt. "Jeździłem VW t-roc z silnikiem 1.5, obecnie zmieniłem na ateca 1.4, wcześniej miałem ten silnik w octavia oraz w superb, mogę po przejechaniu około 3 tys km napisać że wg mnie i wartości cyfrowych 1.4 pali mniej w atece niż 1.5 w t rock, mimo iż ateca jest cięższa o 30 kg. Jest to różnica rzędu około 0.6 ltr na 100 km, t roc był przeze mnie używany na dystansie 21000 km."batman_xp1 pisze: ↑28 mar 2019, 10:01 Miałem 1.4 w octavi 3 FL. Teraz w karoqu 1.5.
Generalnie chodzi mi o to, że Volkswagen w materiałach prasowych podawał, że 1,5TSI będzie palił 10% mniej niż 1,4TSI.
-
c#Hunter
Czytałem, że jak VW zaczął wgrywać ludziom z 2.0TDI soft co to usuwał tego cheata ze spalaniem to wszyscy odczuwali spadek dynamiki na 1 i 2biegu oraz wzrost spalania... Jak pogadasz z ludźmi od tuningu to mówią że biorą teraz Karoqa 1.5TSI, wgrywają swóje do ECU i spalanie spada a moc i moment delikatnie w górę. Ze starymi silnikami takich cudów nie było. Jednym słowem przez te wszystkie normy CO2 emisja na testach spada a spalanie rośnie... Taka to ekologia tylko na papierze...