Felga 18 vs 19

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2022-)
Awatar użytkownika
React
Samochód: KAROQQ 2.0 TSI

Re: Felga 18 vs 19

Post autor: React »

Lol, temat chyba trzeba zamknąć bo schodzi w złym kierunku.

Skoro o gustach się nie dyskutuje to po sie kłócicie?

Obie opcje maja cos w sobie, wiec pewnie jeszcze wrócę do kołpaków, ale narazie klasyczna motoryzacja wygrała.

Wrzuce jeszcze porządne fotki, jak całe auto sie prezentuje.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

gargamel
Samochód: Karoq 2,0 TDI

Post autor: gargamel »

Felgi z nakladkami aerodynamicznymi są tylko po to aby obnizyc opory powietrza ,a tym samym zużycie paliwa i co z tym się wiąze, niższe normy wydalania gazów z ktorymi ekologowie mają na pieńku .
Tej wielkosci felgi w salonie mają mocno wysrubowane ceny i za mniejsze pieniądze można zakupić ciekawsze wizualnie modele , fabrycznie pozbawione naklądek ,poza aso . Podobnie zresztą jak i opony . Daltego nie wydaje mi się rozsądne płącic za coś co za chwilę wykastrujemy ,a to co zostanie przewidziane bylo wizualnie do współpracy z kołpakami .
W samochodzie z drugiej ręki , takie zachowanie jeszcze rozumiem ,ale zamówic do nowego w opcji i zdemontowac , dziwne to to .
A co do rozmiaru, hmm, obstawiam ze dla tak malego samochodu i warunkow drogowych 18 wystarczy
:mrgreen: https://www.autocentrum.pl/publikacje/t ... ac-za-rok/

Awatar użytkownika
React
Samochód: KAROQQ 2.0 TSI

Felga 18 vs 19

Post autor: React »

gargamel pisze:Felgi z nakladkami aerodynamicznymi są tylko po to aby obnizyc opory powietrza ,a tym samym zużycie paliwa i co z tym się wiąze, niższe normy wydalania gazów z ktorymi ekologowie mają na pieńku .
Tej wielkosci felgi w salonie mają mocno wysrubowane ceny i za mniejsze pieniądze można zakupić ciekawsze wizualnie modele , fabrycznie pozbawione naklądek ,poza aso . Podobnie zresztą jak i opony . Daltego nie wydaje mi się rozsądne płącic za coś co za chwilę wykastrujemy ,a to co zostanie przewidziane bylo wizualnie do współpracy z kołpakami .
W samochodzie z drugiej ręki , takie zachowanie jeszcze rozumiem ,ale zamówic do nowego w opcji i zdemontowac , dziwne to to .
A co do rozmiaru, hmm, obstawiam ze dla tak malego samochodu i warunkow drogowych 18 wystarczy
Kolego, nie dość za zaczynasz sam sobie zaprzeczać o rozmowach o gustach, a później zaczynasz oceniać innych ludzi wytykając kupno nowych felg i zmianę.

Zdaje sobie sprawę ze aerodynamika wiodła prym przy projektowaniu tego wynalazku, ale raczej chodzi o idee niż o faktyczne oszczędności, tym bardziej w mieście…
Nie płacze za milionami, które uciekają przez większy przepływ powietrza, jeśli o to się boisz?

Sent from my iPhone using Tapatalk

kamska
Samochód: Karoq 2.0 TDI Sportline 2022r.

Post autor: kamska »

gargamel pisze: 02 lis 2023, 13:09 Felgi z nakladkami aerodynamicznymi są tylko po to aby obnizyc opory powietrza ,a tym samym zużycie paliwa i co z tym się wiąze, niższe normy wydalania gazów z ktorymi ekologowie mają na pieńku .
Jezdziłem z i bez - nie zaobserwowałem żadnej różnicy, mój sprzedawca się śmiał na te oszczędności ( nie powinien), a poniżej wyliczenia:

"Jak wskazują pomiary, współczynnik oporu powietrza z odpowiednimi aerofelgami jest o około 0,04 mniejszy niż w przypadku samochodu bez takiego wyposażenia. Skoda podaje, że w przypadku Karoqa takie obręcze w cyklu mieszanym pozwalają zaoszczędzić około 2 g CO2 na każdy kilometr, a to daje 0,08 l/100 km; podczas jazdy autostradowej będzie to już około 0,1 l/100 km"

Auto poliftowe musiało wykazać mniejsze opory i wykazało dość sporo, z tego co pamietam przyczyniła się większa lotka na klapie bagażnika, nakładki na felgi, zderzak przedni.

pozdrawiam

ODPOWIEDZ