SIlnik 1.0 z DSG w aucie dla rodziny 2+2
SIlnik 1.0 z DSG w aucie dla rodziny 2+2
Cześć, sprawdzałem różne konfiguracje na stronie skody i finansowo najbardziej pasuje mi opcja z silnikiem 1.0 TSI z DSG7. Wiem, że właściwie w tej samej cenie jest silnik 1.5 TSI z manualną skrzynią i właśnie tu mam problemem. Dwa poprzednie auta miałem ze skrzynią manualną, automatem nawet nigdy nie jeździłem. Na jednym z testów na YT, p. Pertyński wypowiadał się pozytywnie o tym silniku w obcji z DSG, ale jechał sam. Ja albo będę jeździł sam, albo rodzinnie 2+2, czyli łącznie ze mną powiedzmy jakieś 160 kg + 40 kg bagażu. Czy ten silnik poradzi sobie z taką masą? Nie mam ciężkiej nogi, wyprzedam też dość bojaźliwie, ale zawalidrogą nie jestem (i nie chciałbym nim zostać). Teraz jeździmy we trójkę w Clio III Grandtour z 2010r z silnikiem 1.5 dCi i jest OK.
Re: SIlnik 1.0 z DSG w aucie dla rodziny 2+2
Bierz 1.5 w manualu. Dłużej pojeździsz. DSG to skrzynia DQ200. Poczytasz o niej w necie.
Jeżeli chodzi o dynamikę jako taką to taki Karoq z 1.0 TSi nie będzie demonem prędkości. Nie można jednak też powiedzieć, że będzie to wolne auto i nawet po zapakowaniu się z rodziną i bagażem będzie ok. Zwłaszcza w DSG, gdzie jak będziesz chciał wyprzedzić, to wdepniesz gaz i auto zbije odpowiednio dużo biegów i pojedziesz.
Co do trwałości samej skrzyni, to tak jak napisał Kraq, nie jest niestety najwyższa.
Co do trwałości samej skrzyni, to tak jak napisał Kraq, nie jest niestety najwyższa.
Szukasz auta dla siebie? Zadzwoń, wynegocjujemy dobry rabat
608-870-520
Nie lubisz dzwonić? Pisz śmiało
608-870-520
Nie lubisz dzwonić? Pisz śmiało
Wszystko zależy od tego ile zamierzasz ten samochód trzymać i jakie przebiegi nim kręcić. Jeżeli do 10 lat i około 150 tys. km to bierz DSG - komfort jazdy nieporównywalnie większy, a prawdopodobieństwo wymiany podzespołów ściernych typu sprzęgło nawet mniejsze (choć w razie czego koszty jednak większe). Jeżeli natomiast twoje przebiegi to więcej jak 20tys. rocznie to bierz manuala z 1,5TSI bo w tej drugiej konfiguracji masz większe szanse na to, że ani silnik ani skrzynia aż tyle nie wytrzymają.
-
M a r c i n
- Samochód: WRX STI 04', Corolla TS 02', Scala 19'
Śmiało da sobie radę. Znacznie słabszymi samochodami jeżdżą rodziny. Poszukaj w moich postach opinii o 1.0TSI.
viewtopic.php?f=14&t=77&p=820&hilit=1.0TSI+Octavią#p820
viewtopic.php?f=14&t=77&p=820&hilit=1.0TSI+Octavią#p820
Planujesz zakup samochodu?
Zapraszam poza forum 606987746
https://skodakrakow.otomoto.pl/
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.
Zapraszam poza forum 606987746
https://skodakrakow.otomoto.pl/
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.