SIlnik 1.0 z DSG w aucie dla rodziny 2+2

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Karoqa
bejkrools

Post autor: bejkrools »

Cześć, sprawdzałem różne konfiguracje na stronie skody i finansowo najbardziej pasuje mi opcja z silnikiem 1.0 TSI z DSG7. Wiem, że właściwie w tej samej cenie jest silnik 1.5 TSI z manualną skrzynią i właśnie tu mam problemem. Dwa poprzednie auta miałem ze skrzynią manualną, automatem nawet nigdy nie jeździłem. Na jednym z testów na YT, p. Pertyński wypowiadał się pozytywnie o tym silniku w obcji z DSG, ale jechał sam. Ja albo będę jeździł sam, albo rodzinnie 2+2, czyli łącznie ze mną powiedzmy jakieś 160 kg + 40 kg bagażu. Czy ten silnik poradzi sobie z taką masą? Nie mam ciężkiej nogi, wyprzedam też dość bojaźliwie, ale zawalidrogą nie jestem (i nie chciałbym nim zostać). Teraz jeździmy we trójkę w Clio III Grandtour z 2010r z silnikiem 1.5 dCi i jest OK.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Kraq

Re: SIlnik 1.0 z DSG w aucie dla rodziny 2+2

Post autor: Kraq »

Bierz 1.5 w manualu. Dłużej pojeździsz. DSG to skrzynia DQ200. Poczytasz o niej w necie.

Awatar użytkownika
Carly_pl

Post autor: Carly_pl »

Jeżeli chodzi o dynamikę jako taką to taki Karoq z 1.0 TSi nie będzie demonem prędkości. Nie można jednak też powiedzieć, że będzie to wolne auto i nawet po zapakowaniu się z rodziną i bagażem będzie ok. Zwłaszcza w DSG, gdzie jak będziesz chciał wyprzedzić, to wdepniesz gaz i auto zbije odpowiednio dużo biegów i pojedziesz.
Co do trwałości samej skrzyni, to tak jak napisał Kraq, nie jest niestety najwyższa.
Szukasz auta dla siebie? Zadzwoń, wynegocjujemy dobry rabat
608-870-520
Nie lubisz dzwonić? Pisz śmiało :)

Tech-Spec

Post autor: Tech-Spec »

Kraq pisze: 15 kwie 2018, 20:15 Bierz 1.5 w manualu. Dłużej pojeździsz. DSG to skrzynia DQ200. Poczytasz o niej w necie.
Wszystko zależy od tego ile zamierzasz ten samochód trzymać i jakie przebiegi nim kręcić. Jeżeli do 10 lat i około 150 tys. km to bierz DSG - komfort jazdy nieporównywalnie większy, a prawdopodobieństwo wymiany podzespołów ściernych typu sprzęgło nawet mniejsze (choć w razie czego koszty jednak większe). Jeżeli natomiast twoje przebiegi to więcej jak 20tys. rocznie to bierz manuala z 1,5TSI bo w tej drugiej konfiguracji masz większe szanse na to, że ani silnik ani skrzynia aż tyle nie wytrzymają.

M a r c i n
Samochód: WRX STI 04', Corolla TS 02', Scala 19'

Post autor: M a r c i n »

Śmiało da sobie radę. Znacznie słabszymi samochodami jeżdżą rodziny. Poszukaj w moich postach opinii o 1.0TSI.

viewtopic.php?f=14&t=77&p=820&hilit=1.0TSI+Octavią#p820
Planujesz zakup samochodu?
Zapraszam poza forum 606987746
https://skodakrakow.otomoto.pl/
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.

ODPOWIEDZ