Wycieraczka tylna

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Kraq

Wycieraczka tylna

Post autor: Kraq »

Nastały mrozy i zauważyłem że tylna wycieraczka nie jest podgrzewana na szybie. Cała szyba po włączeniu grzania rozmraża się, a pióro wycieraczki nadal jest przyklejone do szyby.
W mojej Astrze z 2004 pod piórem wycieraczki pod szybą były dodatkowe druty do grzania i działało to świetnie.
Widzę że projektanci szyb w tym modelu nie popisali się. To kolejna niedoróbka w tym samochodzie.

Sponsor

Kalinski

Wycieraczka tylna

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Wycieraczka tylna

Sponsor

AUTO-PAK

Darek

Re: Wycieraczka tylna

Post autor: Darek »

Faktycznie moja starsza Fabia ma grzaną "falkę" pod wycieraczką. Byłem przekonany, że Karoq ma tylko pionowe druty.
Dzisiaj tylna szyba lekko mi zaparowała. Włączyłem ogrzewanie i okazało się, że druty mam też w poziomie. Ten najniższy idzie dokładnie w linii pióra tylnej wycieraczki.

Czyli nie powinno być aż tak źle. Może na piórze wycieraczki zebrało się więcej lodu ze spływającej wody? "Falka" oczywiście szybciej by podgrzała z racji gęstszego upakowania przewodów grzejnych.

Kraq

Ogrzewanie tylnej szyby włączone a wycieraczka skacze po szybie i skrzypi. Tak jak podejrzewałem Karoq ma bardzo słabe podgrzewanie szyby. Szyba nie jest wystarczająco ciepła na mrozie i stąd te problemy z wycieraczką. Ale dziadostwo zrobili.

Shadoon
Samochód: Škoda Octavia 1.4 TSI manual

Post autor: Shadoon »

Kraq pisze:Ogrzewanie tylnej szyby włączone a wycieraczka skacze po szybie i skrzypi. Tak jak podejrzewałem Karoq ma bardzo słabe podgrzewanie szyby. Szyba nie jest wystarczająco ciepła na mrozie i stąd te problemy z wycieraczką. Ale dziadostwo zrobili.
Patrząc po wpisach to nietrafiony wybór był chyba

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
NAIMAD71

Post autor: NAIMAD71 »

Kraq pisze: 26 sty 2019, 23:02 Ogrzewanie tylnej szyby włączone a wycieraczka skacze po szybie i skrzypi. Tak jak podejrzewałem Karoq ma bardzo słabe podgrzewanie szyby. Szyba nie jest wystarczająco ciepła na mrozie i stąd te problemy z wycieraczką. Ale dziadostwo zrobili.
Totalna bzdura-bajki opowiadasz drugą zimę użytkuję i wszystko jest ok .Pozdrawiam :ugeek:

PauLkr
Samochód: Skoda Karoq 1.5 DSG

Post autor: PauLkr »

Kraq pisze:Ogrzewanie tylnej szyby włączone a wycieraczka skacze po szybie i skrzypi. Tak jak podejrzewałem Karoq ma bardzo słabe podgrzewanie szyby. Szyba nie jest wystarczająco ciepła na mrozie i stąd te problemy z wycieraczką. Ale dziadostwo zrobili.
Fabryczna wycieraczka od samego początku tak u mnie działała bez względu na podgrzewanie, temperaturę i ilość wody która się lała sie po szybie. Wymiana na Boscha załatwiła sprawę. Koszt to około 27 pln.

Kraq

Jakie jeszcze fabrycznie nowe elementy wyposażenia należy wymienić, żeby ten samochód spełniał podstawowe standardy użytkowania?

Shadoon

Zmiana auta pozostaje koledze.

PauLkr
Samochód: Skoda Karoq 1.5 DSG

Post autor: PauLkr »

Skoda to jednak auto dla ludu. Producent nie dba o pierwsze wrażenie po zakupie. Jak chcesz mieć dobre i długotrwałe części sam musisz sobie je wybierać, w przeciwnym wypadku jedziesz do ASO i dostajesz kolejny badziew za solidną cenę. To nie jest marka auta, że zaprosisz kogoś do środka i będzie się on zachwycać i kupi sobie takie samo. Zachwycić ma cena i krótki kontakt na jeździe testowej. Niestety taka jest smutna prawda i nie dotyczy to tylko samochodów, tylko przy takiej cenie to najbardziej boli.
Ostatnio zmieniony 02 lut 2019, 16:32 przez PauLkr, łącznie zmieniany 1 raz.

Shadoon

Kraq pisze:Jakie jeszcze fabrycznie nowe elementy wyposażenia należy wymienić, żeby ten samochód spełniał podstawowe standardy użytkowania?
W katergorii "Najbardziej niezadowolony z auta" na tym forum - pierwsze miejsce ;-) Po co się denerwować, czas zmienić wozidło.

ODPOWIEDZ