Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Awatar użytkownika
Andrew1962
Samochód: Skoda Karoq Style 1.5

Re: Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"

Post autor: Andrew1962 »

Dzisiaj zachęcony wczorajszym wpisem w temacie "Ankieta..." przez c#Huntera zrobiłem kilka testów aby wywołać efekt kangura i lipa :( Nie udało się. Pierwsze testowanie to było ruszenie i pozostawienie auta na pierwszym biegu bez gazu. Autko jechało bez żadnego szarpania. Powtórzyłem 3 x i nic. Drugi test to jazda na jedynce przy obrotach 1000-1200 choć to prawie to samo bo z ledwo dotkniętym gazem i znowu nic :( też powtórzyłem 3 x. Zastanawiam się czy aby to nie jakaś legenda z tym efektem kangura? ;) Albo trafiłem jakiś "felerny" egzemplarz :) Nie mam jednak się z tego powodu smucić i reklamować Kuraka Obrazek

Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Re: Ruszanie z I. biegu -

Post autor: c#Hunter »

Andrew1962 pisze: 08 kwie 2019, 14:09 Dzisiaj zachęcony wczorajszym wpisem w temacie "Ankieta..." przez c#Huntera zrobiłem kilka testów aby wywołać efekt kangura i lipa :( Nie udało się. Pierwsze testowanie to było ruszenie i pozostawienie auta na pierwszym biegu bez gazu. Autko jechało bez żadnego szarpania. Powtórzyłem 3 x i nic. Drugi test to jazda na jedynce przy obrotach 1000-1200 choć to prawie to samo bo z ledwo dotkniętym gazem i znowu nic :( też powtórzyłem 3 x. Zastanawiam się czy aby to nie jakaś legenda z tym efektem kangura? ;) Albo trafiłem jakiś "felerny" egzemplarz :) Nie mam jednak się z tego powodu smucić i reklamować Kuraka Obrazek

Miałeś zimny silnik po nocy? Jeśli tak to znaczy że może coś zmienili. W końcu masz miesiąc czy dwa młodsze auto..

Kraq

Post autor: Kraq »

Andrew1962 pisze: 08 kwie 2019, 14:09 Dzisiaj zachęcony wczorajszym wpisem w temacie "Ankieta..." przez c#Huntera zrobiłem kilka testów aby wywołać efekt kangura i lipa :( Nie udało się. Pierwsze testowanie to było ruszenie i pozostawienie auta na pierwszym biegu bez gazu. Autko jechało bez żadnego szarpania. Powtórzyłem 3 x i nic. Drugi test to jazda na jedynce przy obrotach 1000-1200 choć to prawie to samo bo z ledwo dotkniętym gazem i znowu nic :( też powtórzyłem 3 x. Zastanawiam się czy aby to nie jakaś legenda z tym efektem kangura? ;) Albo trafiłem jakiś "felerny" egzemplarz :) Nie mam jednak się z tego powodu smucić i reklamować Kuraka Obrazek

Rok modelowy, data produkcji samochodu, typ skrzyni biegów, filtr GPF tak/nie, przebieg samochodu. To są istotne informacje.

W moim przypadku 1.5TSI, manual, brak GPF, RM2018, produkcja 06/2018. Szarpanie występowało do 5 tys. km przebiegu. Obecnie szarpanie nie występuje. Zastanawiam się co się stało.

MichalO
Samochód: Skoda Karoq 1.5TSI manual

Post autor: MichalO »

No mój też nie szarpie...
1.5TSI, manual, produkcja 04/2018

Awatar użytkownika
Andrew1962

Mój produkcja 8 tydzień br. pozostałe parametry już opisywałem. Może niech wypowiedzą się posiadacze takich świeżynek jak moja. Czyżby faktycznie coś poprawili?

c#Hunter

Andrew1962 pisze: 08 kwie 2019, 19:10 Mój produkcja 8 tydzień br. pozostałe parametry już opisywałem. Może niech wypowiedzą się posiadacze takich świeżynek jak moja. Czyżby faktycznie coś poprawili?

U mnie wyprodukowany 12 grudnia 2018 i nawet dzisiaj mi szarpał jak starałem się trzymac te 1k rpm. Chyba nagram filmik bo komicznie to wygląda. Najgorsze że dzisiaj stanałem na światłach na kończącym się pasie za światłami to mówię musze wskoczyć pierwszy. No i oczywiście mi zgasł :D W poprzednim aucie jedynie co to musiałem operować gazem by ie stracić przyczepności a tutaj musze operować gazem i sprzęgłem by mi nie zgasł :E

Kraq

c#Hunter pisze: 08 kwie 2019, 21:33
Andrew1962 pisze: 08 kwie 2019, 19:10 Mój produkcja 8 tydzień br. pozostałe parametry już opisywałem. Może niech wypowiedzą się posiadacze takich świeżynek jak moja. Czyżby faktycznie coś poprawili?

U mnie wyprodukowany 12 grudnia 2018 i nawet dzisiaj mi szarpał jak starałem się trzymac te 1k rpm. Chyba nagram filmik bo komicznie to wygląda. Najgorsze że dzisiaj stanałem na światłach na kończącym się pasie za światłami to mówię musze wskoczyć pierwszy. No i oczywiście mi zgasł :D W poprzednim aucie jedynie co to musiałem operować gazem by ie stracić przyczepności a tutaj musze operować gazem i sprzęgłem by mi nie zgasł :E
Zrobiłem test w sobotę, to co opisujesz. Czyli start z jedynki tylko na sprzęgle, jazda po płaskim tylko na jedynce bez gazu, po czym spore depnięcie na gaz (normalnie tak nie jeżdżę) i samochód wyrywa do przodu, choć troszke się dławi na początku. Natomiast gdy dodaję gaz delikatnie to przyspiesza płynnie.

Awatar użytkownika
Andrew1962

A kiedy Twojego produkowali?

Kraq

Andrew1962 pisze: 08 kwie 2019, 21:59 A kiedy Twojego produkowali?

Mojego? Napisałem wcześniej. 06/2018.

c#Hunter

Podobno jest już nowy Soft do ecu i podobno działa. Na razie mało ludzi się wypowiada ale warto obserwować na briskoda

ODPOWIEDZ